Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2011 14:36 - От думи към дела
Автор: diso Категория: Политика   
Прочетен: 5208 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Виртуални съвети или реални дела?
Това е много важен въпрос, който трябва да намери отговора си. Дали да се правим на умници в нета, или да претворим идеите си в дела? Колко от тях са приложими? Последните събития са удобен повод, а предстоящите "разрешени" протести - удобна трибуна.

Струва ми се, че
kass го каза много добре:
"Постингът "Като клечка кибрит" имаше за цел да провокира дискусия относно начина по който протестираме: какви цели си поставяме, колко високи и постижими са те, колко разумни или организарани са, политически ли са и т.н. и т.н. за да можем да постигнем обрат, а именно успешен развой. Защото всеки неуспех обезкуражава обществото и сякаш е по-добре да няма протест отколкото протестът да е поредния провал. Нещо като думите на учителката по пиано на моя син, която казваше "по-добре е да не свири вкъщи, ако не е разбрал как е правилно, защото като го заучи грешно твърде трудно  се поправя после..."


Протестите не трябва да са "по принцип", а срещу нещо конкретно и с конкретни искания. Затова излагам своите виждания, които надявам се да мога да изразя и наживо. Струва ми се, че мога да използвам един мой коментар към публикация на проф. Димитър Иванов във Фейсбук:

"Уважаеми проф. Иванов, да си призная, още от началото на "Случая Катуница" и последвалите го събития, очаквах каква ще е Вашата реакция и какво ще е мнението, което ще споделите с нас. Прочетох го внимателно и с удоволствие установих изключителната близост на позициите ни.
Това, което ме "втрещява", е реакцията на политиците у нас - сякаш говорят за друга държава и за други събития... или изобщо не реагират(ДПС). Върхът беше вече цитираното в коментарите по-горе изказване на Р. Плевнелиев. Потресен съм! Хората изобщо не се интересували от Катуница, а само искали да му стиснат ръката. Единствено журналистите го питали по въпроса!!! Този човек да не е срещнал някакви хора на снимачна площадка в Киноцентъра?!? Да не говори за някаква своя роля в холивудска продукция??? Представям си картинката: любимият народен политик се среща с хората и те жадуват единствено да му стиснат ръката, а пред очите ми са кадри от кинопрегледите - Хитлер, Г. Димитров, Т. Живков...

А сега - по необходимите мерки, предложени от Вас:
"
Преди всичко, следва да се възвърне и стабилизира общественият ред и сигурността на гражданите и селищата.  Ако това не стане, то създаващите се „отряди” за самозащита ще се развихрят и страната може да влезе в опасната спирала на една възможна гражданска война."
1. Напълно съм съгласен, че държавата трябва да си влезе в ролята и да осигури сигурност на гражданите си. Алтернативите са 2:
- отряди за самозащита, които в един момент могат да излязат от контрол;
- (бивши) мутри-кметове. Вече има такива и вероятно ще ги изберат с още на първи тур, защото са постигнали невероятни резултати в селата си. И този вариант крие доста рискове са демокрацията и за гражданските права.

"
Следва да се въведе това, което много страни се опитват да прилагат: политика на „нулева толерантност” към всички видове нарушения на обществения ред и законността."
2. "Нулева толерантност" към всички нарушения и престъпления - напълно подкрепям! Сега глобяват с размера на няколко пенсии старец, който е изкарал за продан кашон с домати, защото не е "регистриран земеделски производител" и няма касов апарат, а циганите ежедневно продават цели каруци стока, без някой да ги проверява и санкционира.

"
На трето място – без една строга и целенасочена водена социална политика и система от действия за създаване на работа на циганите, нещата няма да се оправят. Нещо повече, младите роми трябва да бъдат законно задължавани да достигат едно професионално равнище на знания и умения достатъчно, за да бъдат наемани на работа, а не да представляват някаква случайна работна сила."
3.
3.1 При тази гъстота на населението, работа у нас има за всички и не можем да си позволим хора да получават "помощи", без да си заработят парите. Трябва на ВСИЧКИ безработни да се осигури РАБОТА - не за 5, не за 14 дни, а за пълен работен месец, срещу която да получават парите си. И ТОВА ДА СТАВА, ЧРЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, защото държавата е доказано неефективен работодател.
3.2 Безработните да бъдат лишавани от всички видове помощи, ако нямат поне основно образование, не учат в момента или учат, но не си вземат успешно изпитите. За целта, е необходимо да се организира съответна форма за обучение на незавършилите такова образование. Биха могли и да работят на непълен работен ден, а училището да им се смята за работа по програмите за безработни. Така отново ще се напълнят много от училищата, а и ще се отворят работни места за учители. Категорично не подкрепям сегашните програми на правителството за ограмотяване - за 5!!! месеца - основно, а за още 2!!!!! - средно!?! Когато ВСИЧКИ български граждани в трудоспособна възраст покрият изискванията за основно образование, да се повишат изискванията и да се постави цел "професионална квалификация". България има нужда от високообразовани граждани и от икономика с висока принадена стойност, а метачи и копачи се намират лесно отвън.

"
Четвърто, ромите трябва в национален аспект да се интегрират към ценностите на България. Те трябва да се гордеят, че са българи."
4. Напълно съм съгласен, че циганите* трябва да се интегрират към ценностите на България, като тяхна Родина и е нужна умела държавна политика в тази насока.

5. Освен наказателно преследване за пълнолетните, правили секс с непълнолетни (прилагано за всички случаи, а не избирателно), да се преследват и родителите на непълнолетните, когато е налице "склоняване". Освен това, да не се изплащат суми за отглеждане на деца на непълнолетни родители, както и на родители за непълнолетните им деца, станали родители. Трябва да се пресече практиката деца да стават родители.
"

Това са моите конкретни предложения за преодоляване на проблемите, породили случилото се в Катуница и последващите протести. Ще се радвам да чуя вашите мнения и предложения, за да помогнем за решаването на този кръг от проблеми.

* Използвам думата "цигани", защото така определят себе си всичките ми познати от тази група от населението, които уважавам. Даже няколко пъти съм чувал от тях: "Циганин съм и всичкият ми род са цигани - хора свестни и работни. Мен ми е обидно да ми викат "ром". А тези, дето се наричат така са мързеливци и лоши хора."




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Нямам време да го прочета цялото
01.10.2011 15:00
Отивам да протестирам!
Стига вече виртуални протести! Дошло е време за реалните!
цитирай
2. diso - Отивам да протестирам! Стига ...
01.10.2011 15:03
krotalka написа:
Отивам да протестирам!
Стига вече виртуални протести! Дошло е време за реалните!

Надявам се да си наясно и СРЕЩУ КАКВО протестираш, Кроти, а също и какво искаш!
И аз смятам да отида, ако има нещо при нас.
цитирай
3. tit - Докато умните се наумуват....
01.10.2011 15:08
ББ се чудел, за какво протестират!
Трябва да го позачудим още, мисля...
цитирай
4. анонимен - Престъпността
01.10.2011 15:16
няма етническа принадлежност. За нея има НПК. Простичко е, просто трябва да се прилага към всички, нарушили закона.
Ако законите са калпави, трябва да се променят.
цитирай
5. diso - ББ се чудел, за какво протестира...
01.10.2011 15:20
tit написа:
ББ се чудел, за какво протестират!
Трябва да го позачудим още, мисля...

Това искам и аз, Теди - да му разясним за какво протестираме... щото той не е оттука и е за малко:))
цитирай
6. diso - няма етническа принадлежност. За ...
01.10.2011 15:21
angpiskova написа:
няма етническа принадлежност. За нея има НПК. Простичко е, просто трябва да се прилага към всички, нарушили закона.
Ако законите са калпави, трябва да се променят.

Съгласен съм. Надявам се да съм успял да го обясня ясно и в блога.
цитирай
7. kass - diso
02.10.2011 13:14
Гледам и чета за младите, чудя се къде са студентските организации?
Когато промените настъпиха нямах 20 години. Тогава се раждаха партиите, студентите бяха активни, изпяха се песни, създадоха се предавания, протестираше се... имахме сили и време... И всичко това преходът смаза като танк зелена трева...
Къде са днес бъдещите журналисти, фотографи, икономисти? Къде е техния дух? Какъв е техния стремеж? И ако някога нашите баби, жалеещи за бай Тошо бяха проблем, то днес младите ще получат подкрепа от всички...
цитирай
8. diso - kass
02.10.2011 19:54
Това бяха най-страхотните ми години. Не само аз, но и хората наоколо вярвахме, че можем да променим живота и страната си. Невероятно усещане!
И от сегашните деца ще излязат журналисти, икономисти и какви ли още не... Но няма да е по "нашия" начин.
Тъжното е, че сега има много младежи, без всякаква идея или цел за бъдещето си - ден да мине, друг да дойде, а родителите да дават пари за всяка прищявка...
Ходих на първото събиране. Имаше и други възрастни - всеки дошъл да подкрепи децата и да помогне, както може. Младежите обаче страняха от нас и сякаш бяха се събрали с идеята да си поиграят с полицията:((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diso
Категория: Новини
Прочетен: 3308314
Постинги: 249
Коментари: 6662
Гласове: 18433
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930