Постинг
03.02.2010 06:00 -
(не)Най-вкусната тиква

"А готов ли си да признаеш пред целокупното блог общество, че печената ти тиква не е била всъщност вкусна."
Този въпрос ми зададе наскоро известен блогър.
Отговорът ми беше по-скоро положителен.
Поводът беше разговор помежду ни за тиквата на тази снимка:
.jpg)
В хода на разговора споменах, че точно тази не е била най-вкусната тиква, която съм ял - по-скоро впечатляваща на вид, отколкото особено вкусна, повече водниста и по-малко сладка и ароматна.
Тогава той ми зададе горецитирания въпрос.
Отговорих му следното:
"Аз май съм го споменавал в коментари, че точно тази не е била най-вкусната. Мога да посоча и друга - най-невкусната.
Пак казвам:
1. това за мен е по-добрият начин на печене на тиква
2. накрая вкусът зависи и от сорта."
Е, човекът си получи "признанието", а аз да ви разкажа малко за тиквите.
Всичко започва от едни...семена - едри семена, от които се получават едри тикви.

Това едро семе е от едра бяла тиква (балка), невинаги е жълто - при някои е снежнобяло.

В тази тавичка има три вида семена:
едрите бели са от една портокаловооранжева едра тиква - красавица;
дребните бели са от "цигулка;
маслинените са "голо семе" - ядат се без да се налага да се белят.

Тази - зелената е тиквата от тавата. После узря и стана оранжева - типична цигулка. И по-красива - някой би могъл да я използва за модел на каляската на Пепеляшка.

Тази портокалова красавица е доста лъжовна. Както е казал народът:
"По вида посрещат, по вкуса изпращат".
Тази печели конкурса за "най-гадна" - водниста, с "тревист" вкус и "аромат".

Оранжевите тикви с различна форма са все тип "цигулка" - чудесни отвсякъде.
Бялата е перфектна - месеста, сладка, съха и ароматна.
Жълтите са тип "фуражни", но са по-добри от "красавицата". Мнооого по-добри... и семето им е "голо".


Това е нашата "героиня" от тавата - долната половина. Като се изпиче, получи се същата прекрасна форма. На вкус не е лоша. Казвам само, че не е нищо особено, но при друга рецепта би била по-зле.

Това е идеалната тиква! Виждате ли напуканата кора?
Търсете бяла тиква с напукана кора или "цигулка" с класическата удължена форма и няма да съжалявате!
Защото за резултата има значение не само рецептата, а и продуктите, с които се изпълнява тя.
Този въпрос ми зададе наскоро известен блогър.
Отговорът ми беше по-скоро положителен.
Поводът беше разговор помежду ни за тиквата на тази снимка:
.jpg)
В хода на разговора споменах, че точно тази не е била най-вкусната тиква, която съм ял - по-скоро впечатляваща на вид, отколкото особено вкусна, повече водниста и по-малко сладка и ароматна.
Тогава той ми зададе горецитирания въпрос.
Отговорих му следното:
"Аз май съм го споменавал в коментари, че точно тази не е била най-вкусната. Мога да посоча и друга - най-невкусната.
Пак казвам:
1. това за мен е по-добрият начин на печене на тиква
2. накрая вкусът зависи и от сорта."
Е, човекът си получи "признанието", а аз да ви разкажа малко за тиквите.
Всичко започва от едни...семена - едри семена, от които се получават едри тикви.

Това едро семе е от едра бяла тиква (балка), невинаги е жълто - при някои е снежнобяло.

В тази тавичка има три вида семена:
едрите бели са от една портокаловооранжева едра тиква - красавица;
дребните бели са от "цигулка;
маслинените са "голо семе" - ядат се без да се налага да се белят.

Тази - зелената е тиквата от тавата. После узря и стана оранжева - типична цигулка. И по-красива - някой би могъл да я използва за модел на каляската на Пепеляшка.

Тази портокалова красавица е доста лъжовна. Както е казал народът:
"По вида посрещат, по вкуса изпращат".
Тази печели конкурса за "най-гадна" - водниста, с "тревист" вкус и "аромат".

Оранжевите тикви с различна форма са все тип "цигулка" - чудесни отвсякъде.
Бялата е перфектна - месеста, сладка, съха и ароматна.
Жълтите са тип "фуражни", но са по-добри от "красавицата". Мнооого по-добри... и семето им е "голо".
Това е нашата "героиня" от тавата - долната половина. Като се изпиче, получи се същата прекрасна форма. На вкус не е лоша. Казвам само, че не е нищо особено, но при друга рецепта би била по-зле.

Това е идеалната тиква! Виждате ли напуканата кора?
Търсете бяла тиква с напукана кора или "цигулка" с класическата удължена форма и няма да съжалявате!
Защото за резултата има значение не само рецептата, а и продуктите, с които се изпълнява тя.
Питка от пълнозърнесто брашно
Проблеми с охладителната система на двиг...
Изолационизъм в снимки - Шпицберген (час...
Проблеми с охладителната система на двиг...
Изолационизъм в снимки - Шпицберген (час...
баси, кво се превземаш толкова не знам.
Приличаш ми на главния герой от един разказ на Елин Пелин.
цитирайПриличаш ми на главния герой от един разказ на Елин Пелин.
Разликата е, че той не си признава слабостта към печените тикви:)
цитирайверно е :)
цитирайТолкова подробна, че чак със слюнки ми се напълни устата! Немой така!
Как ще дочакам изпичането на истинската тиква?
Поздрав за теб!
цитирайКак ще дочакам изпичането на истинската тиква?
Поздрав за теб!
Аз, като абсолютен тикволюбител, ти споделям искрено и лично, че изглежда съм голяма късметлийка и може би затова невкусна тиква не съм яла!:)
Усмихната вечер за теб!:)
цитирайУсмихната вечер за теб!:)
venercheto написа:
верно е :)
Хубава вечер ти желая!
panazea написа:
Толкова подробна, че чак със слюнки ми се напълни устата! Немой така!
Как ще дочакам изпичането на истинската тиква?
Поздрав за теб!
Как ще дочакам изпичането на истинската тиква?
Поздрав за теб!
Да ти донеса ли от моята? :))
inel379 написа:
Аз, като абсолютен тикволюбител, ти споделям искрено и лично, че изглежда съм голяма късметлийка и може би затова невкусна тиква не съм яла!:)
Усмихната вечер за теб!:)
Усмихната вечер за теб!:)
Браво на теб!
от зелена тиква семе не се взема:)
много обичам тиквени семки, полезни са и вкусни:)
ей...ще си купя 1/2 тиква от бабите вече:) дано не са замръзнали обаче при тези студове.
цитираймного обичам тиквени семки, полезни са и вкусни:)
ей...ще си купя 1/2 тиква от бабите вече:) дано не са замръзнали обаче при тези студове.
Но после си наваксват:))
цитирайизследовател, хроникьор - какво ли още криеш в цилиндъра, Маестро??? ;-)))))))))))) Оранжево тиквено цвете - красота! Очаквам и снимки на истинските цветове през лятото!
цитирайНякой каза, че му приличала на пълнени чушки!?
цитирай:) Обичам пекана тиква :))) Пекана с дюли и компот от кисели сливи:))
цитирайе това си е нагледен урок....
цитирайbizcocho написа:
:) Обичам пекана тиква :))) Пекана с дюли и компот от кисели сливи:))
Това го чувам за пръв път, но не е късно да опитам.
Баба ми правеше "комбастъ" - тиква, варена със сушени сливи или дренки.
gothic написа:
е това си е нагледен урок....
Е, поне се опитвам:))
Май ще изтичам да купя една тиква и да я изпека ;)
цитирайТърсене
Блогрол
1. Предложения на alexalex
2. кактуси Дидо
3. калифорнийски
4. започни от днес
5. короната и пръстенът
6. u sexy thing
7. за обучението
8. източни мъдрости
9. бисери
10. utube
11. разни
12. кафе
13. да тръгне клип
14. Законите на Мърфи
15. пътепис
16. клип
17. разВихрено
18. Иван Симеонов
19. снимки с висока резолюция
20. население
21. фото-форум
22. Юлиан Попов
23. ТДУ
24. bezplatno
2. кактуси Дидо
3. калифорнийски
4. започни от днес
5. короната и пръстенът
6. u sexy thing
7. за обучението
8. източни мъдрости
9. бисери
10. utube
11. разни
12. кафе
13. да тръгне клип
14. Законите на Мърфи
15. пътепис
16. клип
17. разВихрено
18. Иван Симеонов
19. снимки с висока резолюция
20. население
21. фото-форум
22. Юлиан Попов
23. ТДУ
24. bezplatno