Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2009 07:02 - Пазарджик, остров "Свобода"
Автор: diso Категория: Регионални   
Прочетен: 53969 Коментари: 51 Гласове:
18

Последна промяна: 06.10.2009 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Парк Остров "Свобода" - едно от емблематичните за Пазарджик места. Разположен на площ от 295 декара, той възниква сравнително скоро - от наносите след голямото наводнение през 1858 г. В продължение на половин век е частна собственост и се използва за дърводобив и паша на добитъка, след което, през 1905-та е откупен от градската управа и превърнат в парк. Направен е дървен мост и е поставен надпис "Остров Свобода". Постепенно се благоустроява и превръща в любимо място за отдих на гражданите. За защита от наводнения е направена ограда от бетон и камъни.
Цар Фердинанд също е проявявал интерес с цел да го превърне в своя резиденция, но са отказали да му го дадат или продадат.


Ето го и него! Вижда се, че реката е само от дясно. От наводненията, левият е позапълнен и през него вода минава само при високи нива на водите. Кръстът беше поставен след наводнението от 2005 г.

image

Позанемарен през 90-те, Островът , както е известен сред населението, започна да се благоустроява в последните години. Направиха се паркинги до входовете...

image


image

image

... и градинки.

image

image

Това е новопостроеният мост. Старият бетонен се повреди силно от наводнението едната колона потъна. Представете си "чайкообразен" мост!

image

Още от входа ви посрещат други градинки...

image

... и заведения.

image

image

Кръстът отблизо.

image

Паметникът на Алеко Константинов - все пак наблизо го е намерила нелепата смърт.

image

И паметникът на антифашистите, оцелял през годините на промени и частично възстановен в началото на мандата на БСП.

image

Много повече от паметниците са цветните градини. Това е само половината от полето с рози.

image

Ето и останалите!

image

И отблизо... Добре се виждат пейките за отдих в средата, а на горните и фонтанчето в средата.

image

Самите фонтани.

image

Този е близо до паметника на Алеко. Вижда се и една от няколкото детски площадки. След откриването, за два поредни дни го чупиха два пъти.

image

А това е една от прочутите "царски чешми". Само дето работи, за разлика от повечето в страната.

image

До началото на 90-те е имало зоопарк, но е бил унищожен. От 2008 г. започна строежът на нов.

Най-големият "рогоносец" - благородният елен


image

и вярната му кошута. Толкова му беше вярна, че о той остана "на сухо".

image

Муфлоните - едно от малките е първото бебе на зоопарка, а другите ги докараха без майките. Чух от пазачите, че нарочно дворчето им било по-тясно, за да не прескачат след засилка оградата от над 2 м.

image

Ето го и пръчлето на камерунските кози. Миналата година пристигнаха само двете женски, а сега - точно през размножителния период са го отделили Предполагам, че целят малките да се родят по-късно през пролетта.

image

А това са жените му.

image

Ето и последният "рогоносец" - сръндакът. Сърничките явно са вътре в укритието.

image

И гости от Америка - коати - "носати мечета", роднини на енотите. Тук има и еноти, и маймуни, както и прочутите сурикати. Синът ми ги имитира по невероятен начин.

image

Доживяхме и това - да гледаме кокошките в зоопарк! На всичкото отгоре, не съм чул нито веднъж да снесат яйце, нито са излюпили пилета. Би било много сладко.

image


image

Пауните: мъжкият е останал без опашката си. Все пак иде есен и тя повече му пречи.
image

Гълъбите са най-различни. Имат си и петел за цар:) От двете им страни са клетките на колхидските фазани.

image

Токачките - обитатели на африканските савани и полупустини. Пректически не се поддават на опитомяване. Даже отглеждани по дворовете у нас, бягат от хората и крият яйцата си.

image

Златен фазан. Има и диамантен - разликата е почти само в по-светложълтата перушина. Освен тях има и сребърен, който е по-едър - бял, напръскан с черно.

image

Дойде ред на водоплаващите...

image

Мускусни или още - турски патици. Летят нелошо за домашни птици. Не идват от Турция, а от Южна Азия. За разлика от повечето обикновени патици, тези мътят доста успешно. За съжаление, тази година малки не се появиха.

image

Египетски гъски. Жалко, че не са изправени, за да видите дългите им крака!

image

Без малко да пропусна понитата! Имаше идея за езда... не знам какво стана.

image

Освен животните, в парка се срещат и множество растителни видове, някои редки или уникални за страната. Тук и на Градския стадион са единствените на Балканите находища на черна топола. Среща се и редкият червен дъб, както и красивата албиция с розови пухкави цветове.Така поне четох, но кои дървета са? ... не знам:(

А това е прочутото гинко билоба. Има няколко от него. Забелечете, че клоните му са като на иглолистно (приличат на кедрови, а листата са широколистни. Видях едно цигане почти на върха му - 7-8 м. вероятно.

image

Това отпред трябва да е албицията:)

image
 
Секвоите тук са направо джуджета, но все така красиви.

image

Ето го и колодрума с олимпийски размери.. Строен в началото на миналия век от местното колоездачно дружество, той е бил най модерното подобно съоръжение на Балканите. После вътре е направено футболно игрище и писта за бягане. До преди 2 години беше много запуснат и започнал да се руши, но сега резултатът от ремонта и преустройството е видим - здрава писта, нови терени за няколко спорта, Покрити трибуни...

image

image

image

Тази красота отзад е част от 20-те творби на скулптурната композиция на открито, сътворена на Международния скулптурен симпозиум "Допирни точки". Използваните материали са метал, дърво, камък и керамика. Собственост е на градската художествена галерия и вечер се осветява и охранява.

Навсякъде са поставени нови и удобни пейки...

image

image

...и кошчета. За да не се хвърлят боклуци навсякъде с оправданието, че няма къде.

image

Атракционното влакче за децата е безплатно. Качват се обаче и възрастни.

image

За опазване на тези красоти има назначени и пазачи. Това кокетно павилионче е за тях, а вдясно виждате един е поседнал на пейката. През нощта Островът е осветен и заключен. Виждам и патрулки.

image

image

Това изкуствено езеро е построено за база на модел-яхт клуба, създал едни от най-известните корабомоделисти през 1978 г. В дъното е ресторанта - за балове, сватби и други празненства. Отпред се виждат водните колелета и лодките (синята линия вдясно от колелетата). всичко се ползва безплатно и е за време до 15 минути.

image

Този път разделя северозападната (старата, по-благоустроената) от югоизточната (новата, доскоро дива) част на парка. Последната е суздадена с човешки труд след наводнението през 1957 г. и до скоро беше обрасла с каваци и разни храсти. Спирките са си новички и хубавички...

image

... Даже разписанията още оцеляват. Само да пътуваш с градския транспорт!

image

А това е входът за новата част:

image




Тагове:   река,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Добро утро Дисо
01.10.2009 07:47
благодаря за чудесната разходка из една малка част на Пазарджик. Ще трябва да намеря време някой път навръщане от София да се отбия и разгледам всичко това на живо. Чудесен зоопарк. В Бургас преди 30 години имаше , но го развалиха и сега има в Айтос / на 20 км от Бургас/ но е в таково окаяно състояние, че по добре да подарят животинките на вашият.
Усмихнат и слънчев ден
цитирай
2. diso - Добро утро, Дари
01.10.2009 07:52
Винаги си добре дошла в града:)
цитирай
3. santiment - diso,
01.10.2009 08:07
Хубаво и привлекателно място!
цитирай
4. diso - santiment,
01.10.2009 08:15
наистина е такова. Според кмета, ако на хората се осигури красива и чиста среда за живеене, рано или късно, ще променят начина си на живот и ще започнат сами да я поддържат такава. Изглежда има много вярно. Май наистина битието определя съзнанието.
цитирай
5. santiment - diso,
01.10.2009 09:16
Кмета на Пазарджик не е направил кой знае какво голямо откритие за средата, в която живеем, но заслужава похвала начинанието му.
И не само да изглежда така в началото, заради рейтинг и т.н., а да продължава в същия дух заедно с хората да го поддържа и да създава нови хубави неща.
цитирай
6. miaa - Здравей Diso, като райска градина ...
01.10.2009 10:02
Здравей Diso,като райска градина е..Прекрасни са снимките, които си направил. Настроение и обич струят навсякъде. Благодаря ти, удововолствието е мое.
цитирай
7. miralyub - поддържано! това ме впечатли ...
01.10.2009 10:25
поддържано!
това ме впечатли най-много. рядко се среща.
цитирай
8. panazea - Браво , Дизо,
01.10.2009 11:09
Аз обичам този остров . От преди 38 години . Той се промени . Сега е подновен . Ще вкюча в моя блог снимки от Пазарджик , тук не мога да ти ги изпратя ! Привет , момче , за хубавия пост ! То се знае , че ще влезе в Находки- най-хубавото намерено в блога днес и в Енциклопедията !
цитирай
9. doziii - Островът, подарък от Марица
01.10.2009 11:51
Днес приятно се изненадах от твоя пост за Пазарджик. Хубав ни е градът. С много усилия и средства се възобнови парка на Острова. Той винаги е бил любимо място за разходки и отмора на пазарджиклии. Моите първи срещи "на живо" като дете с животните бяха точно в зоологическата градина, въпреки, че някои настояваха да я наричаме "зоокът", за нас си беше "градина". Там видях за пръв път лъв, вълк, камила, елени и сърнички...
След серизоните усилия на управата на града е преодоляна цялата немара, в която потъна парка след 1990 г. Сега остава да се пази направеното, за да се ползва от всички.
цитирай
10. diso - santiment 5.,
01.10.2009 12:36
засега, въпреки кризата, нещата се поддържат и продължава да се работи из града, макар и не с предишния размах.
цитирай
11. diso - miaa,
01.10.2009 12:37
удоволствието ти ще бъде пълно, ако го посетиш наистина:)
цитирай
12. diso - Мира,
01.10.2009 12:40
поддържа се и се ОХРАНЯВА! И в други части на града са направени много добри неща, но като не се охраняват ...
цитирай
13. diso - panazea,
01.10.2009 12:42
благодаря ти! Хубавите неща губят смисул, ако не са споделени:) Затова го и направих.
цитирай
14. diso - doziii,
01.10.2009 12:46
ти поне усещаш на живо цялото удоволствие. Сега се сещам каква снимка липсва - на хората, за да се види, че наистина това красиво място кипи от живот. В следващите дни ще се поправя:)
цитирай
15. teachme - Като се замисля...май не съм ходила в твоя град
01.10.2009 12:51
Ти ли прави снимките? Много са хубави:)
Мястото, което ни представяш, е прекрасно!
Прави впечатление чистотата, сякаш е специално
излъскано:) за твоята презентация:)
Браво, браво, може да
се гордеете... и с право:)
цитирай
16. diso - teachme,
01.10.2009 13:02
аз пък съм имал щастието да бъда в твоите градове:)
Не знам какво става с "Липник" сега, но от Морската поне имам впечатления - сякаш е била като идеен модел за нашия парк. Ако осигурят и като онези спортни уреди, ще стане идеално:))
цитирай
17. valsodar - Браво :)
01.10.2009 13:06
Много е променено наистина и контраста е огромен.
Не съм стъпвал там от началото на 90-те и разликата определено е фрапираща.
цитирай
18. анонимен - Възхитена съм! браво! Със сигур...
01.10.2009 13:22
Възхитена съм! браво! Със сигурност ще посетя това красиво място с децата си!!! нека да видят, че когато искаме можем да имаме много красиви и чисти места!
цитирай
19. diso - valsodar,
01.10.2009 13:26
и не само там разликата е фрапираща. Заповядай да го видиш! А аз междувременно може да пусна материал/и и за други части на града.
цитирай
20. diso - ан. 18,
01.10.2009 13:30
непременно го направете! Само не знам лодките до кога са, а и влакчето го спират през студения сезон. Иначе, винаги си има хора:))
Приятно изкарване и хубав ден!
цитирай
21. анонимен - Assia
01.10.2009 14:23
Островът на Свободата беше любимото място за разходки с родителите ми и брат ми. Зоопаркът беше изключителен. оТ 30 ГОДИНИ ЖИВЕЯ В СОФИЯ И СЕГА СЕ ЧУВСТВАМ ГОРДА И ЩАСТЛИВА, ЧЕ И СЕГО ПАЗАРЖИКЛИИ ИМАТ ГОЛЯМОТО ЩАСТИЕ ДА СЕ РАЗХОЖДАТ ССВОБОДНО. ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ НЕ СЕ ДОПУСКА ДВИЖЕНИЕ НА АВТОМОБИЛИ.
цитирай
22. diso - Никакви автомобили, никакви кучета
01.10.2009 14:40
Има два входа за автомобили, които се заключват и пропускането на коли става много рядко.
цитирай
23. valsodar - Рядко минавам вече през Пазарджик
01.10.2009 15:12
Ще мина, но... колкото повече години минават, толкова по-нарядко ми се случва да мина през града, а като дете всяка една лятна ваканция прекарвах там.

Центъра който аз познавах и този, който аз видях нямаха нищо общо помежду си, сега гледам че и с острова положението е същото.

Най-красивите ми спомени от града са от далечната есенна 88-ма, листопад на острова - няма такава красота никъде другаде.
Апропо, има и една много красива католическа църква до канала, тя също ми е сред фаворитите.
Фонтаните работят ли сега?

diso написа:
и не само там разликата е фрапираща. Заповядай да го видиш! А аз междувременно може да пусна материал/и и за други части на града.

цитирай
24. diso - Да работят
01.10.2009 15:32
Наскоро ги снимах, но не им е дошъл редът на снимките.
цитирай
25. mikaela19 - valsodar
01.10.2009 16:20
ти ако минеш от там ще си дойдеш и насам:)))))
Иначе голяма красота било в Пазарджик,не съм посещавала този град,но някой ден като остарея може и да го посетя:)))))))))Тогава ще имам свободно време,иначе често покрай него минавах:)
цитирай
26. diso - mikaela19,
01.10.2009 16:24
животът е пред теб, има време:)
цитирай
27. анонимен - пазарджик, може да е най-хубавият ...
01.10.2009 17:46
пазарджик, може да е най-хубавият град в българия, само ако не бяха циганите, които се множат в геометрична прогресия. не че имам нещо против тях като хора - по-скоро имам против начина им на живот и престъпленията, които вършат. ако пращаха децата си на училище и се хващаха на работа - ок. но не може само да чакат на помощи, да живеят в общински жилища и да не си плащат наемите, да крадат ток, да загигат капаците на канализацията по пътищата и т.н.
като се абстрахираме от това - градът си е прекрасен и има може би най-доброто местоположение в България. и климатът е супер. освен това - кеф ти София за един час път, кеф ти Пловдив за няма и 30 мин. Ако искаш планина - Цигов чарк е също на не повече от час път.
цитирай
28. diso - ан. 27, почти за всичко съм съгласен
01.10.2009 17:57
Те не са виновни, че водят такъв живот. Повечето са свестни хора, но когато държавата не си търси баницата, те луди ли са да не я изядат.
Знам, че преди около година ги бяха "награбили" да плащат общинските наеми, но не знам какво стана. И на касите на ЕВН са все по-чести плащачи. Даже в данъчното ги виждам - откак за много неща започнаха да се изискват докъменти за липса на задължения към държавата и общината.
цитирай
29. diso - Тази вечер пак ходих на Острова
01.10.2009 19:10
Освен, че "хванах" още няколко кадъра, разбрах и причината за отделянето на козела - станал е татко и вероятно не искат да навреди на малкото. Зайците също си имат бебета.
цитирай
30. elinora - diso,
01.10.2009 19:47
привет,градскииии...В понеделник се возих на водните колела,кеф голям си е.Страхотен стана Островът,да ни е жив и здрав готиния кмет Господин Т.Попов.
цитирай
31. diso - elinora,
01.10.2009 21:08
а такааа, добре, че е блога:))
цитирай
32. анонимен - JLZPZ
01.10.2009 21:26
Da prebade deloto na nai-gotiniq kmet Todor Popov jiv i zdrav da e!!!Hubavo mestence sled kato go posetite mojete da ostanete da spite u nas az jiveq sam ;)))
цитирай
33. diso - Ето, и преспиване се включи към екстрите:))
01.10.2009 21:29
анонимен написа:
Da prebade deloto na nai-gotiniq kmet Todor Popov jiv i zdrav da e!!!Hubavo mestence sled kato go posetite mojete da ostanete da spite u nas az jiveq sam ;)))

Поздрав и на теб!
цитирай
34. анонимен - островът е супер, но колко ли пари от ...
01.10.2009 21:32
островът е супер, но колко ли пари от общинските поръчки се връщат в нечии джобове. колко улици бяха разкопани излишно, само за да се усвоят "едни пари". върхът бяха изсечените дървета от Конака до Немската.
цитирай
35. diso - ан. 34,
01.10.2009 21:37
и аз се учудих на някои разходи, при положение, че май имаше по-належащи нужди, но не мисля, че сум достатъчно вътре в нещата, за да коментирам точно направлението на изразходените пари. Исках да покажа красотата на Острова, след ангажирането на общината.
цитирай
36. анонимен - супер снимки си направил, спор н...
01.10.2009 21:42
супер снимки си направил, спор няма. но положението не е толкова розово като цяло. и кметът не е чак толкова прекрасен, въпреки че в сравнение с комунистите е направо цвете
цитирай
37. diso - ан. 36,
01.10.2009 22:07
че има още много да се прави в града си е факт, но нека да покажем и какво е постигнат!.
цитирай
38. yuliya2006 - ЕЙ, СЛЪНЦЕ РОДНО И ОБИЧНО КАКВО СИ ...
01.10.2009 22:15
ЕЙ, СЛЪНЦЕ РОДНО И ОБИЧНО КАКВО СИ НАПРАВИЛ?
ПРЕКРАСНИ СНИМКИ И ПОЗНАХ СИ ГО..НАШИЯ СИ Е.. ПАЗАРДЖИК!
ЕТО И МОЯ ПОДАРЪК ЗА ТЕБ

ПАЗАРДЖИК-МОЯТА ХАРИЗМА

Вървя по улицата, дъжд ръми,
душата ми ликува, подмладена.
Вървя, това е моя град-мечта
и за Париж не бих го заменила.

Вървя по улицата, дъжд ръми
и всеки трети мен ме поздравява.
И радваме се един на друг,
в града ни с харизма непонятна.

Вървя по улицата, дъжд ръми
а той града на люляци ухае.
Старинни сгради, аристократични
и кафета с чадъри, пъстри и уютни.

Вървя по улицата, дъжд ръми
и спомени в мен нахлуват бавно.
И дете видях се, тичащо в бяло
а там разцъфнала в хубост от любов.

Вървя по улицата, дъжд ръми,
до кости в свежо, всичко е попил.
Южняшки град, чар строи,
а той духът си в мене е заложил.



21.05.2007

STIHOVE BG

http://www.stihovebg.com/Lirika/Grazhdanska/PAZARDZHIK-MOYATA-HARIZMA/17265.html



ДЖУЛИЯ БЕЛ



ЗА ПАЗАРДЖИК И ОЩЕ НЕЩО

http://juliet.blog.bg/turizam/2009/03/10/pazardjik.302760





КОЛЕДА В ПАЗАРДЖИК

http://www.sibir.bg/blog/yuliya2006/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=234525



руски сайт

http://www.playcast.ru/?module=viewFull&card=824531&code=b751f592f64371b656655984679a10243e5b4a22


С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
39. diso - Джу, ти се появи най-после!
01.10.2009 22:19
Много се радвам за това, нали знаеш - отдавна се канех да направя това чудо:)
Благодаря за поздрава!
цитирай
40. yuliya2006 - ДИ, МНОГО МИ Е КЪТ ВРЕМЕТО А И ПУСНАХ ...
01.10.2009 22:46
ДИ ,МНОГО МИ Е КЪТ ВРЕМЕТО А И ПУСНАХ ПОСТИНГА ЗА ПИРИН И ЧАК СЕГА НАМЕРИХ ВРЕМЕ ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ!
СПОМНЯМ СИ ДИ, КАК ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДАВАХА ДВЕ СОФИЯНКИ, КОЙТО ОБИКАЛЯЛИ ГРАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ
ЖЕНИТЕ НА ГОДИНИ И РАЗКАЗВАХА ЧЕ ОТ ВСИЧКИ ГОЛЕМИ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ, ПАЗАРДЖИК БИЛ НАЙ-ЧИСТИЯ...
ДЖУ
цитирай
41. diso - За това точно, Джу, не съм много сигурен...
01.10.2009 22:59
зависи коя част на града са видяли. На севр от "Пловдивска" е кошмар, а на Острова скоро не съм забелязал и едно боклуче...
Преди година и нещо гледах "Глобусът" - там доста похвалиха промените в града, най-вече на Острова и го дадоха за пример на софийските кметове.
С тези думи не искам да пораждам спор Пазарджик - София. Всеки град си има приоритети и ги решава както може.
цитирай
42. inel379 - Хубав постинт!
02.10.2009 02:32
Аз не познавам града, затова поднесеното за мен е истински опознавателно.
Благодаря!
цитирай
43. diso - inel379
02.10.2009 06:52
мисля, че едно от хубавите неща в блога, е това че хората споделят с другите нещата, които са видели у нас и в чужбина и всеки може да опознае места, където са били други хора. Хубав ден ти желая!
цитирай
44. анонимен - хайде стига с този негативизъм
02.10.2009 09:24
анонимен написа:
островът е супер, но колко ли пари от общинските поръчки се връщат в нечии джобове. колко улици бяха разкопани излишно, само за да се усвоят "едни пари". върхът бяха изсечените дървета от Конака до Немската.

От конака до немската приличаше на всичко друго, но не и на улица. За дърветат и аз онемях като го видях, но предполагам, че им е дошло времето. Ако си влизал в Младост ще ме разбереш. Аз живея в София и при всяко прибиране забелязвам някаква положителна промяна. Браво на кмета! Браво и на автора!
цитирай
45. lubima - много красиво е станало. . . . раз...
02.10.2009 10:47
много красиво е станало....разхождала съм се из този парк...но никак не изглеждаше по този начин....езерото беше сухо....а водните колела бяха струпони в единия му край....а в ресторанта единственните посетители бяхме аз и колежката ми))Пазарджик е любим мой град в който съм имала щастието да поживея известно време....но това което виждам на снимките е ...неузнаваемия остров....браво на вашите управници, наистина е станал едно красиво място за отдих!
цитирай
46. diso - ан. 44,
02.10.2009 12:48
благодаря за добрите думи!
цитирай
47. diso - lubima,
02.10.2009 12:52
винаги може и още по-добре. Дано целият гард стане хубав и поддържан! Същото бих пожелал и за цялата страна:)
цитирай
48. tedkamark - Браво, добра работа и реклама на ...
23.01.2010 10:18
Браво, добра работа и реклама на града :):):)
цитирай
49. анонимен - RestaurantOstrova.com
23.04.2010 19:43
Едно наистина добро място за организиране на Сватба или Частен купон на брега на езерото в парк Острова, Пазарджик - Ресторант "Острова".

Виж повеяе на адрес:
www.restaurantostrova.com
цитирай
50. анонимен - Похвала
14.08.2010 18:38
Най-накрая Пазарджик спечели с кмет. Продължавайте в същия дух Господин Попов.
цитирай
51. анонимен - ОЩЕ НЕЩО ЗА "ОСТРОВА"
28.08.2012 17:27
НАИСТИНА, ТОВА, КОЕТО СЕ НАПРАВИ ЗА ТАЗИ ЧАСТ НА ПАЗАРДЖИК НЕ Е МАЛКО, НО НЕ БЯХА МАЛКО И ПОРАЗИИТЕ, КОИТО СТАНАХА С ТОВА РАЙСКО КЪТЧЕ ОТ ПОРЕЧИЕТО НА МАРИЦА.ПРЕДИ "ДЕМОКРАЦИЯТА", "ОСТРОВЪТ" СЕ СЛАВЕШЕ С ТИПИЧНИЯ ЛАНДШАФТ НА РЕКАТА, С НЕЙНИТЕ СТОЛЕТНИ КАВАЦИ ,УВИВНИ РАСТЕНИЯ И МНОГО ЗЕЛЕНИНА И ЛИПСА НА АСФАЛТ, КОЙТО КАТО СЕ НАГРЕЕ И РАЗМЕКНЕ ПРИ ВИСОКИТЕ ЛЕТНИ ТЕМПЕРАТУРИ ПРЕЗ ЛЯТОТО, СТАВА И КАНЦИРОГЕНЕН.НЯКОГА, ПАЗАРДЖИКЛИИ МАСОВО ПОСЕЩАВАХА ОСТРОВА ПРЕЗ НЕПОНОСИМИТЕ ГОРЕЩИНИ, ДА ТАРСЯТ ПРОХЛАДА СРЕД ТОЗИ "ОАЗИС".ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА КМЕТА ТЕРЗОВ ЗАПОЧНА ИЗСИЧАНЕТО НА ВЕКОВНИТЕ КАВАЦИ, КОИТО СЪЗДАВАХА ПРОХЛАДА ПРЕЗ ЛЯТОТО СЪС СВОИТЕ СЕНКИ, ПРОДЪЛЖИ И ПРИ КМЕТОВЕТЕ ГЕНОВ И КОЛЧАКОВ, НО ДОВЪРШИ ТОВА ПЪКЛЕНО ДЕЛО СРЕЩУ ПРИРОДАТА КМЕТА ПОПОВ...И ВСИЧКО ТОВА ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ СЪЗДАВАЛИ ОПАСНОСТ ЗА ХОРАТА И ЗА НАВОДНЕНИЕ...ЗЛЕ ПРИКРИТ ИНТЕРЕС ЗА ДОБИТИЯ И ИЗНЕСЕН ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ.ОЩЕ, ИМАШЕ ПРОЕКТ ДА СЕ НАПРАВИ ЛЕВИЯ РЪКАВ НА МАРИЦА КРАЙ ОСТРОВА ЗА ПЛАВАТЕЛЕН.ВИЖТЕ, КАКВА ЖАЛКА ГЛЕДКА ПРЕДСТАВЛЯВА СЕГА-ОБРОСЪЛ С БЛАТНА РАСТИТЕЛНОСТ, БЕЗ ТЕЧАЩА ВОДА , ЗАБЛАТЕН И РАЗВЪДНИК НА КОМАРИ..ИМА ОЩЕ МНОГО ДА СЕ ПИШЕ, НО ТОВА ЕДВА ЛИ ЩЕ ПРОМЕНИ НЕЩАТА..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diso
Категория: Новини
Прочетен: 3298362
Постинги: 249
Коментари: 6662
Гласове: 18433
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031