Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2015 10:40 - ИЗКЛЮЧИТЕЛНИТЕ ПОЛЗИ ОТ СУРОВИ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ ДО 40 ГРАМА ДНЕВНО
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 14457 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 08.10.2015 05:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Слънчоглед:  ползите за здраве и дълголетие История

Смята се, че слънчогледите произхождат от Мексико и Перу и са едно от първите растения, култивирани в САЩ. Най-ранните екземпляри за култивиран слънчоглед датират още от 2600 г. пр. Хр. в земите на днешно Мексико. Смята се, че още в самото начало на отглеждането му се е зародил и култът към Слънцето, поради ценната способност на слънчогледа да се оглежда в него от сутрин до вечер. За биолозите в това е чист хелиотропизъм - способ, който подпомага на растението да си набави необходимото количество слънчева светлина, благодарение на наличието на специални моторни клетки.

Някои изследователи твърдят, че още с пристигането си конкистадорите видели враг именно в лицето на слънчогледа, защото местни жители свързвали питите му с култа към слънцето, а това ги обединявало срещу Новата вяра. Смята се че точно това насърчило завоевателите да въведат забрани за отглеждането на слънчоглед.

Слънчогледът пристига в Европа през 16 век, когато освен семената му в кралското хранилище на Испания са донесени и много религиозни артефакти с неговия облик. След първоначалното му култивиране в Испания, търговците започват да го разпространяват в Европа. В България отглеждането на слънчоглед става през 20 век.
image

Състав на слънчогледовите семки

Слънчогледовите семки съдържат големи дози омега-6 мастни киселини и омега-9 мастни киселини; минералите манган, селен, мед, фосфор и магнезий. Суровите слънчогледови семки са отличен източник на витамин Е

и В1, В5 и В9.

В 100 г слънчогледово семе има 21 г белтъчини, 11 г вода, 55.8 г мазнини, 622 калории, 44 мг калций, 4.1 г въглехидрати, 4.2 мг желязо, 344 мг фосфор, 0.1 мг каротин, 24.6 мг витамин Е, 0.23 мг витамин Е, 5 мг витамин РР.

Избор и съхранение на слънчогледовите семки

- Ако купувате слънчогледовите ядки пакетирани, погледнете дали опаковката е херметически затворена.

- Ако купувате семките насипно, се уверете, че магазинът има добра посещаемост, за да сте сигурни, че те ще са пресни.

- Ако купувате обелени семки, избягвайте тези, които жълтеят, тъй като вероятно са гранясали.

Слънчогледовите семки по-полезни от рибата треска

В слънчогледовите семки се съдържа много повече витамин D, отколкото в черния дроб на рибата треска. Те са много полезни, тъй като съдържат ненаситени мастни киселини, желязо,

Вкусните слънчогледови семки имат изключително благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система. Редовното им консумиране е в състояние значително да редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта и да намали високото кръвно налягане.

Това се дължи най-вече на ненаситените мастни киселини, влизащи в състава на слънчогледовото семе. Те са виновниците за образуването на т.нар. добър холестерол и за здравето на кръвоносните съдове.

Не малко е съдържанието на магнезий в семките от слънчоглед. Функциите на елемента са свързани с балансиране на температурата на тялото и регулирането на киселинно-алкалното равновесие (pH) на организма.

Освен това яденето на семки ни прави по-енергични и работоспособни, тъй като магнезият успешно взаимодейства с ензимите, отговорни за превръщането на хранителните вещества в гориво за тялото. Магнезият успокоява нервната система и подобрява дейността на мускулите.

Цинкът в слънчогледовите семки е отговорен за добрите съпротивителни сили на организма срещу вируси и други болестни състояния.

Слънчогледовото семе е богат източник и на растителни протеини. В състава на семките влиза още ценният витамин Р, за който се знае, че има удивителни лечебни свойства. В списъка на заболяванията, които се повлияват добре след приема на храни, богати на витамин Р, е дори ракът.

Освен на витамин Р, слънчогледовите семки са богати и на т.нар. витамини на красотата – витамин А и Е. Хапвайки семки, вие ще предпазите кожата си от преждевременно състаряване. Според специалисти благодарение на слънчогледовото семе раните бързо заздравяват.

Слънчогледът е един от най-добрите храни за красива кожа и добро зрение. В състава на семките влиза още и витамин D, който прави костите по-здрави, тъй като спомага за лесното абсорбиране на калций.

Оказва се още, че в компанията на семките вие намалявате значително риска от безсъние и депресия. Това се дължи на витамините от групата В, влизащи в състава на хранителния продукт.

Все пак не бива да забравяме, че люпенето на семки може да увреди емайла на зъбите. Ето защо се препоръчва консумацията на белени семки. За предпочитане е те да не бъдат печени, а само изсушени. По този начин ще се запазят витамините и минералите в тях.

Оглеждате се за здравословна закуска? Насладете се на шепа вкусни слънчогледови семки с присъщата им твърда, но нежна текстура и се погрижете за глада си, приемайки в същото време едно добро количество нутриенти. Слънчогледовите семки са достъпни по магазините целогодишно.

Слънчогледът е едногодишно растение, което е отглеждано главно заради богатите си на мазнини семена. В наши дни слънчогледът е третата по мащаб на производство маслодайна култура, като на първо и второ място застават соя и рапица. Водещите комерсиални производители на слънчогледови семки са Руската федерация, Перу, Аржентина, Испания, Франция и Китай.

Слънчогледовите семки са дар от красивите слънчогледи, растения с лъчи от венчелистчета, произлизащи от ярко жълтия им осеян със семки център. Латинското научно име на слънчогледа, Helianthus annuus, отговаря на слънчевия им вид, тъй като helios е гръцката дума за слънце, а anthus за цвете. Тъй като слънчогледовите семки имат много високо съдържание на мазнини, те са един от основните източници за произвеждане на полиненаситено олио.

Малко  теория: за ползите от слънчогледовите семки

- Съдържащият се в тях витамин Е действа анти-възпалително и е добър за сърдечносъдовото ни здраве.

Слънчогледовите семки са изключителен източник на витамин Е, основният мастно-разтворим антиоксидант. Витамин Е се разпространява из тялото ни, неутрализирайки свободните радикали, които биха увредили съдържащите мазнини структури и молекули, каквито са клетъчните мембрани, мозъчните клетки и холестерола.

Защитавайки тези клетъчни и молекулни компоненти, витамин Е има значителни анти-възпалителни ефекти, които като резултат дават редуцирането на симптомите на астма, остеоартрит и ревматоиден артрит - състояния, в които свободните радикали и възпаленията играят съществена роля.

- Фитостеролите, съдържащи се в слънчогледовите семки понижават холестерола. Фитостеролите са съединения, намиращи се в растенията, които имат химична структура, сходна на холестерола. Когато участват активно в диетата ни, те успяват да понижат кръвните нива на холестерола, да укрепнат имунната ни система и да намалят риска от определени видове рак.

- Съдържащият се в тях магнезий успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове. Слънчогледовите семки са добър източник на магнезий. Изследвания са показали, че той помага в редуцирането на астматичните пристъпи, понижава кръвното налягане, предпазва от мигренни главоболия и редуцира риска от сърдечен удар или инфаркт.

- Селенът в слънчогледовите семки подобрява детоксикацията и предпазва от рак. Слънчогледовите семки са добър източник на селен - микроминерал, който е от фундаментално значение за човешкия организъм. Проведени изследвания на животински модели на рак предполагат тясна взаимовръзка между приема на селен и проявата на рак. Оказва се, че селенът предизвиква възстановяването на ДНК и синтезирането на увредени клетки, като по този начин се потиска разпространяването на раковите клетки

Практика: употреба на слънчогледовите семки

Вкарайте в менюто си  продукт богат  на антиоксиданти  ще спечелите добро настроение, свежа кожа, добър тен и силна памет. Добавете слънчогледовите семки към:

Зрелият фасул, който е любим на много българи, е страхотен помощник на сърцето. Калцият и желязото, които се съдържат в големи количества във фасула, са полезни за сърцето и за костите.

image

Белтъчините във фасула са равностойни на тези в телешкото месо, но калориите са много по-малко. Освен това белтъчините от растителен произход се усвояват по-лесно, отколкото тези от животински произход.

За да е най-полезен за тялото ви, фасулът трябва да престои една нощ, накиснат във вода. Сутринта излейте водата, налейте нова и го варете на бавен огън около два часа. След това добавете морковчета, домати и чесън.

Фасулът се усвоява много по-лесно в комбинация със зеленчуци, отколкото с месо или риба. Може да му помогнете с добавка от царевица в ястието Чили кон карне – фасул с домати, телешко, лют червен пипер и царевица.

Мощен антиоксидант  слънчогледовите семки дават здраве, дълголетие . В тях се съдържа 25 пъти повече витамин Е, отколкото в бадемите. Семките са полезни за мозъка, черния дроб, бъбреците, белите дробове, ставите и стомаха.

Те възпрепятстват образуването на тромбове. Четири супени лъжици семки без люспи дневно ще ви осигурят 80 процента от дневната норма витамин Е. Освен това те съдържат много желязо, цинк, йод, калций и калий.

Добавяйте семки в салати и в бисквити, а смлените семена ползвайте за панировка за кюфтета и пържоли. Благодарение на високото ниво на тиамин (Витамин B1) в дивия ориз той е безценен за стабилизирането на нервната система. А сложните въглехидрати запълват нуждата на тялото от захар. Дивият ориз съдържа осем незаменими аминокиселини, които са полезни за тонуса на мускулите. За да запазите полезните му свойства, залейте ориза за половин час с гореща вода и го варете 25 минути

Слънчогледови семки в кулинарията - На пазара винаги можете да купите готови белени семки- един  кг ви стигат за 25-30 дни. Можете да купите по малки опаковки, за 1-2 дни седмично.

- Ако искате да обелите семките е необходимо да ги сложите в мелничка за семена, да ги стриете и да ги поставите в студена вода, в която обелките лесно ще изплуват на повърхността. Ако нямате такава мелничка (вероятно болшинството от нас), можете да ги поставите в купата на електрическия Ви миксер, да го пуснете няколко пъти, след което отново да добавите вода, за да изплуват обелките;

- Можете да добавите слънчогледови семки в любимата Ви салата от риба тон, пиле или пуйка;   Добавете слънчогледови семки в миксирана зелена салата; Прибавянето на семки в бърканите Ви яйца ще им придаде уникален вкус и текстура;  Използвайте фино смлени слънчогледови семки вместо брашно, за да оваляте месото.  Слънчогледовите семки наред с други семена и ядки са широко използвани в приготвянето на различни здравословни хлябове, сладкиши или пък за направата на вкусни бисквити и сладки.

Любителите на семките трябва да знаят, че това, което обичат да правят, е полезно за тялото им. Семките се препоръчват за профилактика на различни заболявания и дори в качеството на лекарство.

Заболяванията на сърдечно-съдовата система може да бъдат избегнати, ако изяждате всеки ден  по 40г семки от слънчоглед. Освен това те се отразяват добре и на хора със заболявания на черния дроб.Полезни са и за спортистите, защото укрепват мускулната система. След прекарани тежки инфекциозни заболявания, травми и счупвания суровите семки помагат за възстановяването и зарастването на тъканите. Олиото, получено от обелени слънчогледови семки, се различава с полезните си свойства – то може да бъде използвано за лечение и профилактика на тромбофлебити, заболявания на стомашно-чревния тракт и белите дробове, в козметиката и балнеологията.

Семките на слънчогледа съдържат много цинк, който оказва прекрасно въздействие върху косата и тя става гъста, силна и блестяща. Тийнейджърите, които обичат да ядат семки, са защитени от появата на пъпки и черни точки. На страдащите от затлъстяване семките помагат за изкарването на лошия холестерол дори в случаите, когато не помагат и специалните диети. При бронхит кашлицата се лекува с отвара от семки. Две-три супени лъжици се заливат с 500 мл подсладена вода и се вари, докато една четвърт от водата не се изпари. Прецежда се и се пие по една супена лъжица три пъти дневно.

С помощта на слънчогледовите семки може да се предотврати развитието на депресията и да се премахне състоянието на тревога. Ако сте раздразнителни и всяко наещо ви изнервя, напълнете десет чаени чаши със семки. Изяждайте всяка вечер по една, като белите семките с пръсти. След десет дни ефектът е налице.Консумирайте сурови небелени семки, но не ги люпете със зъби, защото това уврежда зъбния емайл. Семките на слънчогледа са доста калорични, затова не трябва да наблягате на тестеното в дните, в които хапвате обилно семки.

Все пак не бива да забравяме, че люпенето на семки може да увреди емайла на зъбите. Ето защо се препоръчва консумацията на белени семки. За предпочитане е те да не бъдат печени, а само изсушени.но, да са печени така:  Пекат се на 75˚C за 15-20 минути. По този начин ще се запазят витамините и минералите в тях.

Печете сами семките, не купувайте готови, защото те са загубили голяма част от ценните си качества  при печене и  при престоя в магазина. Преди да измиете семките, ги измийте със студена вода и веднага ги изсипете върху тава. Може да ги посолите, но това не е задължително.Разбърквайте ги с дървена лопатка, докато не започнат да пукат. Извадете ги от фурната и ги разбъркайте отново и след това отново ги върнете във фурната. Повторете два пъти. Готовите печени семки изсипете върху дървена небоядисана повърхност и покрийте с памучна или ленена тъкан за десет минути. По този начин те стават още по-вкусни.

 

По материали от Интернет събрани за хората, които искат да са здрави  Консумирайте всеки ден до 40 грама ябълка и 40 грама  сурови слънчогледови семки
Дневна дажба над 100 грама слънчоглед тялото ни не може да усвои- стават вреди.




Гласувай:
11



1. kvg55 - Една ябълка на ден и бягай докторе от ...
06.10.2015 21:13
Една ябълка на ден и бягай докторе от мен - английска поговорка.
Съпругата ми знае за ползата от слънчогледовите семки и ги слага
в салатите. А аз ги обичам печени с бира.
Благодарим за подробната и полезна информация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14207400
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68272
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031