Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 23:57 - Бъдещето... помоему
Автор: diso Категория: Политика   
Прочетен: 9117 Коментари: 15 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колкото и нарядко да се отбивам в блог.бг напоследък, аз пак успях да се заразя от идеята за даване на акъл за бъдещето на Родината. Почудих се, подърпах се, но накрая се предадох. В края на краищата, редно е, ако човек се има за Гражданин на държавата си, да има свое мнение и да не се притеснява да го изложи.
Написаното по-долу няма претенциите да обхваща всички сфери на обществения живот, нито пък, да е подредено по важност - просто излагам вижданията си по теми, по които имам идеи.
Например:

1. Заетост и безработица.
Изхождайки от разбирането, че, за да предявява правата си, Гражданинът е необходимо да изпълнява задълженията си, смятам, че всеки Гражданин на държавата е ДЛЪЖЕН, чрез труд и плащане на данъци да допринася за благото на обществото, в което живее.
В тази връзка, трудът не трябва да е право, а ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Гражданина на държавата. Трябва да се ликвидира "професията безработен", като се осигури работа за всички. А работа у нас има много. Смятам, че трябва да се прекрати порочната практика да се плаща за седяне вкъщи и помощта за безработния да се изразява в осигуряване на работа - често непривлекателна и нископлатена, но полезна за обществото, например:почистване на крайпътните участъци от клони и храсти, както и окосяване на тревата, оправяне на канавките..., ефективен контрол по спазване наредбите за чистотата на обществените места, вкл. междублоковите пространства, ефективен контрол за разделно изхвърляне на отпадъците...

2. Разделно събиране на отпадъците.
Знаете ли колко струва опаковането на боклука и извозването му от София до Карлово, или до Силистра? По-добре да не знаете, защото ще ви прилошее. Цената само на един такъв курс е достатъчна да се назначат няколко човека, които цял месец да следят за разделното събиране на използваемите отпадъци - метали, стъкло, хартия, пластмаси и ... органични. всъщност, точно те причиняват основната част от гниенето и смрадта на сметта, както и пукането на балите. Има начини да се превръщат в тор и да обогатяват градинките и нивите.
Така напрактика ще отпадне нуждата от сметища и от извозване на боклуците надалече.

3. Кучетата.
Контрольорите по боклука биха могли спокойно да следят и дали кучетата се извеждат с намордници и на подходящите места, дали са регистрирани и дали изпражненията им се събират от стопаните им. Ако кучетата се регистрират ПОДХОДЯЩО, ще бъде възможно да се установи чие е новопоявило се "бездомно" и собствениците да си понесат последствията, че са го изхвърлили на улицата.
Що се отнася до бездомните кучета, храната, която изхвърляме в контейнерите и създава основната част от смрадта, би могла да се събира разделно и да послужи за храна на всички градски и селски бездомни кучета и всякакви домашни любимци, затворени в специални приюти доживот или до "осиновяване", където да се грижат добре за тях и няма да създават проблеми.

4. Земята.
Земеделските площи трябва да се облагат с данък, макар и малък. Собствениците им трябва да бъдат подтикнати да ги работят, да ги залесят (като пак се грижат за гората или да ги преотстъпят - чрез наем или продажба. Сега не ни струва нищо, че земята ни пустее. Време е да стане полезна. Или да си плащаме за безотговорността към нея.

5. Превенция на полските и на горските пожари.
Обраслите крайпътни площи, ниви и пасища са основен източник и преносител на пожарите. Трябва законово стопаните им да се принудят да не допускат избуяване на тревата и на храстите. Нужно е да се стимулира пасищното животновъдство. Така не се допуска обрастване на пасищата, като се предотвратяват пожарите и се опазват ценни диви видове като европейския лалугер, например.
Също така трябва да се забрани засаждането на иглолистни гори в ниските зони (еколозите да кажат до колко метра над морското равнище).Те също допринасят за разпространението на пожарите. Понякога са и основна причина за палежи.
Май станаха пет.
От мен толкова.





Гласувай:
31



1. tit - Спорни са, да ти кажа!:))
11.02.2011 00:22
Особено първото - парите, които получавам като безработна, не са от борсата, а са от НОИ / никога не ти се е налагало, за това не знаш, може би/. Това са осигурителните ми вноски, докато съм работела. Които ползвам сега, не за да си стоя в къщи, а за да има с какво да живея, докато си намеря друга...Това е идеята! Реално не е така, защото никъде не предлагат работа в момента! С помощите, след като изтече срока на обезщетението от НОИ въпросът е друг и е дълга тема, но тогава работят...нещо като това, което предлагаш!
Разделното събиране - ОК! Но трябва да всеки контейнер да поставиш един от горните безработни...инак, хъм, знаем се!:)
Същото с кучетата - абе напаст, но то е от културата ни!
Земята - мнОООООго спорен въпрос! Първо -у нас няма пазар на земята! Да въведеш този данък, означава да вземеш отново земята от дребните собственици и да я подариш на мутрите, в които са парите!
Пожарите в по-голямата си част са човешко дело - пряко! Косиш, не косиш, бай Бай като си хвърли цигарата, или като реши, че ще прибере сламата по-лесно...

Само мнение, разбира се...предполагам, че ще срешнеш и повече подкрепа!:))
цитирай
2. diso - Лошо, Теди, лошооо... не ми даваш грам кураж:))
11.02.2011 00:45
1. Знам, че парите от "помощите" са си нашите пари. някои никога не успяват да ги ползват, а други им се радват често - направо професионалисти! Знам какво е да си на борсата, но друго имам предвид: парите да не се получават "даром", а да има допълнителна полза за обществото. Става дума за непривлекателна и нископлатена работа. Който иска добра работа и добро заплащане, ще продължава да я търси. А "безработните", продаващи по сергиите ще трябва да избират - или борсата, или да си легализират бизнеса...
Що се отнася до разделното - да - един безработен да следи:дали се събира разделно, кой си хвърля боклука през балкона, дали кучетата се разхождат правилно и дали имат документи... Други безработни - на 150-200 метра от него и така... по целия град. И да могат да санкционират.
Останалото... не е само наследена култура. Културата се създава... Ела в Пазарджик и виж Острова - чистита, поддържано, боклуците се хвърлят само в кошчетата, цветята не се късат, даже циганите се държат съвсем "интегрирано"... Защото има КОНТРОЛ.
Веднага зад оградата започват: найлонови торбички, кофички, шишета, хартии, боклук в градинките... - няма нужния контрол.
Пътувах във влака с някаква жена и тя разказваше за Холандия: "Оглеждам се - няма никой наоколо. Пускам фаса на земята и... полицаят вече ме тупа по рамото - 50 евро. На третия път щтраква белезниците - затвор и общественополезен труд..."
цитирай
3. mt46 - Съгласен съм с "тит"...
11.02.2011 07:33
1. В Европа ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА /за безработица, за труд. злополука/ са мн. по- големи... Аз съм висшист, от 10 г. ходя на подписи в Б. по труда, а не ми предлагат никаква работа...
4. В моя край земята се обработва почти 100 % /предимно от арендатори/... Хайде да не "измисляме" нови данъци...
цитирай
4. diso - 1. В Европа ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА /за бе...
11.02.2011 08:02
mt46 написа:
1. В Европа ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА /за безработица, за труд. злополука/ са мн. по- големи... Аз съм висшист, от 10 г. ходя на подписи в Б. по труда, а не ми предлагат никаква работа...
4. В моя край земята се обработва почти 100 % /предимно от арендатори/... Хайде да не "измисляме" нови данъци...

В моя квартал има цяло заведение, което се пълни от "западни" безработни - регистрирани са някъде в по-богатите страни и отскачат само за подпис. После се връщат и си харчат парите, без да работят...
И аз съм висшист и съм бил без работа. Веднъж даже си намерих работа чрез БТ, макар че, като цяло е трудно човек да разчита само на тях или на това, че е учил за точно определена професия.
Понякога е добре да се разшири кръгът на търсене и се случва придобитият опит да е полезен в бъдеще.
цитирай
5. stoineff - Ще те включа в играта..
11.02.2011 09:09
.. слагам линк..
цитирай
6. razkazvachka - Браво на тебе!
11.02.2011 10:59
Толкова работа има за вършене в България, би стигнала за половината китайски народ, но българите, които ходят да са слуги в чужбина, като се върнат тука, очакват някой друг да им е чистач...
цитирай
7. diso - Радвам се, че съм в играта :))
11.02.2011 12:23
stoineff написа:
.. слагам линк..

И че имаме сходни позиции по много въпроси.
цитирай
8. diso - Толкова работа има за вършене в Б...
11.02.2011 12:25
razkazvachka написа:
Толкова работа има за вършене в България, би стигнала за половината китайски народ, но българите, които ходят да са слуги в чужбина, като се върнат тука, очакват някой друг да им е чистач...

Именно! Който иска да живее в държавата, трябва да дава, за да може, без притеснение и да иска.
цитирай
9. panazea - Дисо , не съм съгласна с теб !
11.02.2011 14:26
Въпреки това се радвам , че си в играта !
Въпросите , които поставяш са доста спорни !
Ако бяхме на чаша кафе , щях да те убедя !
Поздрав на Пазарджик , пак ще бъда там !
Как е авата с тайфата?
цитирай
10. diso - panazea, пак можем да поспорим на кафе,
11.02.2011 20:52
но това не пречи да изложиш мотивите си тук. Може пък да ме разубедиш:))
цитирай
11. stoineff - 9. panazea
11.02.2011 20:58
Пробвай! И дамо позитивни идеи искам, без оправдания без отричане :)
цитирай
12. panazea - Може би другата седмица .
12.02.2011 10:25
Сега искам да се порадвам на слънцето в Пазарджик !
Не ме разбирайте погрешно , не е че не искам . Няма да имам възможност.
Освен това искам да се изкажа подготвена !
Приятна събота и неделя.
цитирай
13. diso - Сега искам да се порадвам на слън...
12.02.2011 13:26
panazea написа:
Сега искам да се порадвам на слънцето в Пазарджик !
Не ме разбирайте погрешно , не е че не искам . Няма да имам възможност.
Освен това искам да се изкажа подготвена !
Приятна събота и неделя.

Върши си набелязаното и се подготвяй:))
Хубава седмица!
цитирай
14. gita969 - Привет
17.02.2011 16:57
От 1990 г. и ден не съм оставала без работа,защото сама съм си работодател.Да пази Бог да не ми се случва. Екологията,кучетата, горските пожари са така да се каже сапътстващи сфери. За всичко трябват пари. Знаеш ли колко проекти има за изграздане на малки предприятия за преработка на отпадъци и за органични и за синтетични. Освен,че се преработват те са и суровина за куп други продукти, които отново влизат в употреба. Това може да се изпълни като ангажимент и от страна на по-малките общини.Има и куп програми,които отпускат тези пари чрез наши банки, но корупцията е бич.Тук трябва да си партнират държавата и частния сектор А софииския боклук е с цена на километър извозване и колкото е по- далечен е маршрута толкова е по - голям маржа за изпълнителя. Относно кучетата; тези защитни организации,които така ги бранят получават парички от външни неправителствени организации и затова е Трябва да им намалее популацията и всички природозащитници да отглеждат поне по 5 за тяхна сметка,да ги кастрират и тогава изведат на улицата .И така по 5 по 5 като приемни гледачи. и тогава да им се плаща,Да ги видим. И не,че не обичам животните, но всичко си има мярка. А земята и нейния западък се дължат на Жельо Желев. тТрябва да има реални преференции за селското стопанство и животновъдството. Та нашите продукти са били търсенина много пазари.В световен план тимусната жлеза на телето се използва във фармацефтиката. та това може да стане държавна политика,ама къде ти. И още колко,колко. Ама корупция, бате.Затова Европа ни дърпа ушите. така че як антикорупционен закон. Сори, ако съм станала досадна,ама и аз се чудя какво се разписах. Твоя постинг ми отне спокойствието.
цитирай
15. diso - gita969, това си е за самостоятелен постинг :))
17.02.2011 22:49
Коментираният материал обхваща няколко теми и е нормално да попишеш повече, за да ги обхванеш.
А следното направо ми взе съня: "Твоя постинг ми отне спокойствието." :)
Всъщност, зотова съм го писал - да се замислят повече хора, да си кажат гледната точка, даже и тя да не съвпада с моята.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diso
Категория: Новини
Прочетен: 3298411
Постинги: 249
Коментари: 6662
Гласове: 18433
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031