Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2009 22:04 - На вълните на песента
Автор: diso Категория: Музика   
Прочетен: 2392 Коментари: 7 Гласове:
5



Първият постинг, който написах в този блог беше посветен на националния песенен фестивал "Бургас и морето". Там разказах за събитието през моя поглед. Сега ще дам думата на един от участниците в него. Днес разговаряхме и той се съгласи да сподели своята гледна точка, като ми предостави готов свой материал по темата. Единствената моя намеса са няколко допълнителни линка.



НА ВЪЛНИТЕ НА ПЕСЕНТА

Впечатления от Националния песенен фестивал

„Бургас и морето” `09

 

Националният песенен фестивал „Бургас и морето” `09 тази година се проведе за 27-ми път. Той е наследник на някогашния фестивал за песни и изпълнители „Бургас и морето и неговите трудови хора”. Но сега форматът му е ограничен само в рамките на песента. Фестивалът е важно събитие от културния живот не само на град Бургас, но и на цялата страна и винаги е бил очакван и гледан с голям интерес от зрителите. Организира се от Община Бургас под патронажа на кмета на Общината – г-н Димитър Николов. Целта на конкурса е създаване и популяризиране на нови български песни. Всеки автор има право да представи до две песни, като до участие се допуска едната от тях.

Идеята да участвам със своя песен в този престижен музикален форум ми хрумна в началото на месец януари т. г., след като чрез Интернет се запознах с неговия регламент и прослушах миналогодишните песни. Тогава композирах песента си „Не си отивай!”, чието лирическо събитие е свързано с морето, а темата й е за раздялата на двама влюбени. Реших да я предложа на нашето женско студентско трио в състав: Анна Войтович, Виктория Войтович и Анна Алавацкая. Първите две са майка и дъщеря, а третата – Анна Алавацкая – е племенница на Анна Войтович, дъщеря на нейния брат. Преди това ги бях слушал да пеят прочувствено на университетско тържество песента „Хубава си, моя горо!” Моята песен им допадна и те приеха с ентусиазъм идеята да участват в проекта. Заедно измислихме името на групата – „Бесараб проджект”. Започнахме репетициите. Когато бяхме вече разучили песента, се обърнахме към нашия млад преподавател по пиано Виталий Тодоров – българин от гр. Тараклия, завършил Българската държавна консерватория в София – да разработи аранжимента. Той прие предложението ни от сърце. По-нататък в професионално звукозаписно студио в гр. Комрат най-напред записахме плейбека, а по-късно и цялостното изпълнение на песента.

В края на май я изпратихме по електронната поща в гр. Бургас, където тя беше допусната от жури до финала. На този първи етап от конкурса са били представени общо 62 песни, от които журито е избрало 15, надхвърляйки по изключение регламента от 12 песни. Председател на журито беше известният композитор и певец Стефан Димитров, а членове: Тома Спространов, Орлин Горанов, Орлин Павлов, Тони Димчева, Ваньо Вълчев, Иван Кожухаров, Весела Йорданова и Михаил Куцев. С леко променен състав същото жури оценяваше изпълненията на първата фестивална вечер, която се състоя на 1 август в Летния театър в гр. Бургас. Окончателното оценяване и съответната класация бяха комбинирани – като резултат от оценките на журито и от изпратените есемеси. Така и самите зрители имаха своя дял в крайното подреждане на песните.

Нашата група пристигна в Бургас на 29 юли. Искам да кажа няколко думи за този красив град. Той е четвъртият по население сред градовете в България и в момента наброява 250 хил. жители. Впечатлиха ни не само неговата чистота и подреденост, но и приветливостта на гражданите му. Настанихме се в модерния 20-етажен четиризвезден хотел „Мираж”, чиято архитектура наподобява на корабно платно. Тук живяхме в комфортни условия, обкръжени с внимание от персонала. До обяд ходихме на плаж, а следобяд разглеждахме града. Привечер се разхождахме по алеите на прекрасната Морска градина. Разбира се, вечер триото репетираше в хотела, за да не загуби форма. Нашата културна програма включваше още посещение на изложба на пясъчни фигури и на караоке-бар.

Репетициите с фестивалния оркестър се състояха на 30 и 31 юли в самия Летен театър. Оркестърът се състоеше от 22 музиканти, разпределени в три групи – брас секция, ритъм секция и щрайх. Озвучителната система беше „Динакорд”. Главен координатор на фестивала е г-ца Гергана Илиева – отличен организатор, винаги в движение, по текущи задачи, спокойна и естествена в общуването си с певците, авторите и музикантите. Музикален директор пък на форума е г-н Светослав Михайлов, който свиреше като ритъм китарист в оркестъра, изпълнявайки в някои случаи доста виртуозни солови партии. Удивителното е това, че той свири обратно на китарата, като на грифа му е дясната ръка, а не лявата, подобно на Пол Макартни.

Специално внимание ще отделя на диригента – маестро Иван Кожухаров, който беше централната фигура на фестивала, защото от него до голяма степен зависеше как ще звучат песните. Той е завършил специалност оперно-симфонично дирижиране в Държавната консерватория „Н. А. Римски Корсаков” – Санкт Петербург (1976). От същата година е последователно диригент и главен диригент на Бургаската опера, главен диригент и главен художествен ръководител на Бургаската филхармония. През 1980 г. той става лауреат и носител на голямата награда на името на Бела Барток от Третия международен конкурс за диригенти на Унгарската национална телевизия в Будапеща. От 1999 г. маестро Кожухаров е музикален директор и главен диригент на Оперно-филхармоничното дружество в Бургас. В периода 1999 – 2001 г. той е диригент на Държавната опера в гр. Измир (Турция). Постоянен гост-диригент е на Филхармонията в Санкт Петербург (от 1997 г.), на президентския симфоничен оркестър в Анкара (от 2001 г.) и на оркестъра Prima la musica в гр. Аалст (Белгия, от 2005 г.).

Летният театър е разположен в началото на Морската градина, на няколко десетки метра от морето. Преди две години той е бил основно ремонтиран, в резултат на което сега предоставя отлични условия за изява. Поставен му е специален подвижен покрив, немско производство, който се спуска при лошо време. Сградата му, където е сцената, е двуетажна, с удобни гримьорни и други спомагателни помещения. Театърът има 2250 седящи места. По време на репетициите и на самото шоу на участниците бяха предоставени безплатно закуски и напитки. На тяхно разположение бяха също така фризьорка и гримьорка, от чиито услуги се възползваха и нашите певици от триото. Преди началото на първата фестивална вечер на всеки участник и зрител беше подарена по една моряшка фланелка и по една песнопойка – брошурка с текстовете на песните. За нас беше много интересна и приятна самата фестивална атмосфера, възможността да общуваме с талантливи певци, автори и музиканти. Трио „Бесараб проджект” беше много добре подготвено, поради което към него нямаше забележки – нито от режисьора г-н Генов, нито от диригента г-н Кожухаров. Изказвам сърдечна благодарност на г-жа Татяна Кайряк – възпитаничка на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”, която постави хореографията на нашата песен.

Първата фестивална вечер (на 1 август) беше конкурсна, а втората (на 2 август) – включваше изпълнение на трите призови песни и два рецитала – на Васил Найденов и на световноизвестното дуо „Снап”. Шоуто беше предавано по телевизия “BTV”. Водещи бяха известният актьор Асен Блатечки и популярната естрадна певица Тони Димитрова. Сценарият беше дело на Ивайло Вълчев.

Първа награда получи песента „Летя”. Музика – Теди Кацарова; текст – Живко Колев; аранжимент – Борис Чакъров; изпълнение – Васил Найденов, Силвия Кацарова и детска вокална група „Бон-Бон”. Теди Кацарова е дъщеря на Силвия Кацарова. Втора награда беше дадена на песента „До утре”, в изпълнение на певеца Боян Михайлов, който е син на известната певица Ваня Костова. Трета награда беше присъдена на песента „Танц с вечерния дъжд”, изпята от вокална група „Петте сезона”.

Нашата песен беше посрещната ласкаво от публиката. За нея бяха публикувани много положителни отзиви в печата и в Интернет. Ние сме доволни от нашата изява. Преживяхме много вълнуващи моменти. Важното е, че с участието си успяхме да привлечем вниманието на българската общественост към българската диаспора в Молдова, което никак не е малко. Трогателно беше да видиш как непознати хора разпознаваха певиците от нашето трио и ги поздравяваха на улицата, а продавачката в едно павилионче дори им подари закуски. Като знак на особено внимание към нас беше срещата ни с ръководството на местното Тракийско дружество. А г-н Тома Спространов, водещ предаването „Пулсиращи ноти” по Българското национално радио, реши да ни представи в него.

А онези читатели, които не са имали възможност да чуят нашата песен, могат да я намерят на сайта http://vbox7.com. Освен това фестивалът ще бъде повторно излъчен на запис по телевизия “BTV” през месец септември.

Сега си спомняме с лека носталгия за дните от тази седмица в Бургас – за горещото слънчево лято, за соления морски дъх, за плясъка на вълните, за крясъците на чайките, за чудесната музика, която ни съпътстваше, за срещите ни с интересни хора... Гостоприемният Бургас! Дали отново ще стъпим на негова земя? Дано...

Д-р Иван Симеонов

ръководител на групата и

автор на песента „Не си отивай!”







Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - СТРАХОТЕН ПОСТИНГ ! РЕПОРТАЖ ОТ ...
07.09.2009 07:43
СТРАХОТЕН ПОСТИНГ !
РЕПОРТАЖ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО И ПРЕЗ ОЧИТЕ НА УЧАСТНИК...КАКВО ПО-ДОБРО...
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. diso - Благодаря ти, Джу!
07.09.2009 09:30
Все пак, освен че авторът е наш съгражданин, песента много ми хареса още от първото слушане.
Даже само участието сред толкова известни автори е постижение, а и говори за сериозното отношение на журито към подбора.
цитирай
3. teachme - Е, не можах да отида,
07.09.2009 12:25
щото бях на работа.
Но пък видях Силвето и Васко на
репетиция за гала вечерта:))
цитирай
4. diso - Генералната репетиция не беше п...
07.09.2009 12:53
Генералната репетиция не беше по-малко интересна от самата вечер.
цитирай
5. teachme - Ха...
08.09.2009 13:04
това да не означава,
че си бил и ти на репетицията?
Е, аз не стоях много,
защото бях нощна вечерта,
но пък видях изпълнението на песента,
взела първото място:)
цитирай
6. diso - Бях и на генералната и закачих по...
08.09.2009 13:21
Бях и на генералната и закачих по-предишна, когато пяха бонбончетата и Силвия без Васко.
цитирай
7. анонимен - Направо. . . как да не спрем да хвалим ...
10.08.2012 02:08
Направо ... как да не спрем да хвалим Маестро Кожухаров ... като се знае, че той дирижира всичко на записи на този конкурс! :D Просто страхотно свършена работа ... за неговото съветско образование!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diso
Категория: Новини
Прочетен: 3303297
Постинги: 249
Коментари: 6662
Гласове: 18433
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031