Постинг
08.12.2009 08:06 -
"Дупени" картофи и печена тиква
И това не бях правил тук - да споделям рецепти.
Защо пък не - винаги има първи път!
Това е от тазвечершната ми изява в кухнята - една нова и една изпитана рецепта:
1. "Дупени" картофи.
Чух я от жената на един приятел и като ми влезе в главата - няма излизане. Затова, след работа пообиколих магазините и едва намерих сланина - осолена и с подправки. Имаше и парчета с повечко месо. Взех и от тях - грешка - месото трябва да е сведено до минимум, за да стане по-крехка подложката.
И така, какво ни е нужно:
- тава - без нея за къде сме - с размер, според големината на фурната и гладните гърла;
- картофи - не много едри и в количество, достатъчно за тавата;
- сланина - тънките и резени да могат да покрият дъното на тавата; Ако е солена, може да се пообезсоли, ако е прясна - иска си сол.
- подправки - по желание и без лекарско предписание.
Приготвяне:
Сланината се нарежда по дъното на тавата. Картофите, измити и разрязани, се поставят върху нея. Колкото по-плътно се редят - толкова по-много ще има за ядене.
Следва печене във фурната, при температура, като за картофи.
Това е крайният резултат.
А така изглежда на масата.
Аз обичам печени картофи и не се надявайте нещо да е останало - тази тава стигна за трима, но пренощува празна.
Естествено, не минахме без десерт:
2. "Кошмарът на Душко Добродушков"
Парчето, което виждате е от една тиква, която заклах предната вечер - опекохме една тава и задушихме една тенджера - за ядене и за тиквеник. Най-подходяща за рецептата е бялата тиква, но се налагаше да ползвам тази. а от другата отрязах, за да попълвам дупките.
Продукти:
- парче тиква, достатъчно да запълни тавата;
- чаша захар;
- чаша вода.
За тавата вече имате едно на ум.
Приготвяне:
Захарта се поръсва по дъното на тавата, Налива се вода, колкото да не загори в началото. После тиквата сама пуска сок. Парчетата се нареждат в тавата ПЛЪТНО и се пече във фурна около два часа, защото трябва течността да се изпари.
Така ЗАХАРТА СЕ ПОЕМА ХУБАВО ОТ ТИКВАТА..
Крайният резил. Тиквата беше много водниста и затова се пече дълго и остана малко. Ако ползвате узряла и бяла, ще имате по-добър резултат. И този ще свърши до довечера, разбира се.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Защо пък не - винаги има първи път!
Това е от тазвечершната ми изява в кухнята - една нова и една изпитана рецепта:
1. "Дупени" картофи.
Чух я от жената на един приятел и като ми влезе в главата - няма излизане. Затова, след работа пообиколих магазините и едва намерих сланина - осолена и с подправки. Имаше и парчета с повечко месо. Взех и от тях - грешка - месото трябва да е сведено до минимум, за да стане по-крехка подложката.
И така, какво ни е нужно:
- тава - без нея за къде сме - с размер, според големината на фурната и гладните гърла;
- картофи - не много едри и в количество, достатъчно за тавата;
- сланина - тънките и резени да могат да покрият дъното на тавата; Ако е солена, може да се пообезсоли, ако е прясна - иска си сол.
- подправки - по желание и без лекарско предписание.
Приготвяне:
Сланината се нарежда по дъното на тавата. Картофите, измити и разрязани, се поставят върху нея. Колкото по-плътно се редят - толкова по-много ще има за ядене.
Следва печене във фурната, при температура, като за картофи.
Това е крайният резултат.
А така изглежда на масата.
Аз обичам печени картофи и не се надявайте нещо да е останало - тази тава стигна за трима, но пренощува празна.
Естествено, не минахме без десерт:
2. "Кошмарът на Душко Добродушков"
Парчето, което виждате е от една тиква, която заклах предната вечер - опекохме една тава и задушихме една тенджера - за ядене и за тиквеник. Най-подходяща за рецептата е бялата тиква, но се налагаше да ползвам тази. а от другата отрязах, за да попълвам дупките.
Продукти:
- парче тиква, достатъчно да запълни тавата;
- чаша захар;
- чаша вода.
За тавата вече имате едно на ум.
Приготвяне:
Захарта се поръсва по дъното на тавата, Налива се вода, колкото да не загори в началото. После тиквата сама пуска сок. Парчетата се нареждат в тавата ПЛЪТНО и се пече във фурна около два часа, защото трябва течността да се изпари.
Така ЗАХАРТА СЕ ПОЕМА ХУБАВО ОТ ТИКВАТА..
Крайният резил. Тиквата беше много водниста и затова се пече дълго и остана малко. Ако ползвате узряла и бяла, ще имате по-добър резултат. И този ще свърши до довечера, разбира се.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
1.
анонимен -
Оооооооооооо Дисо
08.12.2009 08:51
08.12.2009 08:51
рано рано сутрин - такива изкушения :)
Аз също обожавам печени картофи - мммммммммм
тиквеника ще го пропусна, ама картофки смятам да опитам да направя по рецептата ти
цитирайАз също обожавам печени картофи - мммммммммм
тиквеника ще го пропусна, ама картофки смятам да опитам да направя по рецептата ти
2.
анонимен -
Ястията ти изглеждат перфектно,
08.12.2009 09:06
08.12.2009 09:06
сега нямам време, но по празниците ще ги "сготвя" и двете рецепти!Поздрави!:))
цитирайdarling написа:
рано рано сутрин - такива изкушения :)
Аз също обожавам печени картофи - мммммммммм
тиквеника ще го пропусна, ама картофки смятам да опитам да направя по рецептата ти
Аз също обожавам печени картофи - мммммммммм
тиквеника ще го пропусна, ама картофки смятам да опитам да направя по рецептата ти
да ти е вкусно!
vishnichka написа:
сега нямам време, но по празниците ще ги "сготвя" и двете рецепти!Поздрави!:))
те наистина не само ИЗГЛЕЖДАТ вкусно:))
Хубав ден!
5.
allbi -
хех:)
08.12.2009 09:33
08.12.2009 09:33
надупи всички домакини
със снимки ни доказа
и как ли ще ни се размине
сега сме в засрамена фаза :))
цитирайсъс снимки ни доказа
и как ли ще ни се размине
сега сме в засрамена фаза :))
Щастлив си, че си намерил сланина по това време!
Аз от няколко дни търся, но не намирам:(.
Ха, добър апетит!:)
И тиквата да последва примера на картофите!:)
Ще очаквам доклад по въпроса!:)))
Поздрави и хубав, празничен ден!
цитирайАз от няколко дни търся, но не намирам:(.
Ха, добър апетит!:)
И тиквата да последва примера на картофите!:)
Ще очаквам доклад по въпроса!:)))
Поздрави и хубав, празничен ден!
7.
анонимен -
:)))
08.12.2009 11:33
08.12.2009 11:33
Вкусни и лесни!:)
Поне така изглеждат! И реалистични при това!:))
Картофите и с масло стават - поне така съм ги хапвала!:)
цитирайПоне така изглеждат! И реалистични при това!:))
Картофите и с масло стават - поне така съм ги хапвала!:)
Много апетитно звучи!благодаря !
цитирайтвойта рима
е незаменима:))
цитирайе незаменима:))
не ме питай как съм я намерил! С обикаляне по магазините :))
Хубав ден!
цитирайХубав ден!
бързата работа - гордост за майстора:)))
цитирайlagrima написа:
Много апетитно звучи!благодаря !
(всичко българско и родно - любя, тача и милея":)))
а у нас ги правим тези неща на обратно, хъм...Сланинките върху картофките и захарта върху тиквата.
цитирайна картофените ястия, пека картофи често - с коричката, отгоре с масълце и пиперец, виж сланината ще я оставим за след Коледа...
и тиквата си има почетно място по-скоро в моята писмовна работа, отколкото в кухнята, но отдавна се каня да приготвя
апетитни снимки!
цитирайи тиквата си има почетно място по-скоро в моята писмовна работа, отколкото в кухнята, но отдавна се каня да приготвя
апетитни снимки!
в други пози ги ... готвите казваш ...:))
цитирайкартофи и зрял боб мога да ям всеки ден.
цитирайв други, но не аз...Ужасна готвачка съм.
цитирайщом не ти идва от вътре, не се мъчи :))
цитираймъжете са по-добри готвачи от жените:)))
и моят съпруг прави чудеса в кухнята, когато реши,де.
хубаво ви, на всички!
цитирайи моят съпруг прави чудеса в кухнята, когато реши,де.
хубаво ви, на всички!
да ти е сладко:))
цитирайКато спомена Душко Добродушков се сетих за разказа .
Да го пита човек , яде му се тиква , ами да си яде .
Ама той скрупули , не знам си какво , не знам си що .
цитирайДа го пита човек , яде му се тиква , ами да си яде .
Ама той скрупули , не знам си какво , не знам си що .
доброволно си признавам, че обичам печени тикви:))
цитирайНе можеш да уплашиш с какъвто и да е резултат един страхотен фен на тиквата във всичките й ядивни варианти!:)))
Вкусно!!!:)))
Поздрав!:)))
цитирайВкусно!!!:)))
Поздрав!:)))
само споделих малко личен опит. Наистина, при този начин на печене се получава страхотен рзултат:))
цитирайТакова перфектно описание на рецепта (картофите) не бях чела досега. Обра всички точки с обяснението колко голяма трябва да е тавичката. При мен мярката е една - най-голямата, която може да влезе във фурната. :)))))))))))
цитирайрезултатът зависи и от съотношението между размера на съда и количеството на продуктите.
Харесва ми надписът на едни фиксове "тавичка 20/30" - човек да знае за какъв съд са количествата по рецептата.
цитирайХаресва ми надписът на едни фиксове "тавичка 20/30" - човек да знае за какъв съд са количествата по рецептата.
Здравей Diso! Ти си съкровище и най-вече за съпругата ти...Щастливка е тя с теб:)))))
Рецептите ти са фантастични...тази с картофите ще я направя скоро, а към парчетата тиква, ако имаш възможност 30 мин.преди да ги извадиш от фурната сложи им по една чаена лъжичка мед за здраве....Тиквата добива невероятен аромат.
А за глезотийка може И счукани орехи най - отгоре.
Да ти е сладко!
цитирайРецептите ти са фантастични...тази с картофите ще я направя скоро, а към парчетата тиква, ако имаш възможност 30 мин.преди да ги извадиш от фурната сложи им по една чаена лъжичка мед за здраве....Тиквата добива невероятен аромат.
А за глезотийка може И счукани орехи най - отгоре.
Да ти е сладко!
Супер!!!
Следващият път опитай 2 в 1.Пюре от картофи и тиква,приготвя се както картофено пюре,но половината маТриал е тиква :)))
цитирайСледващият път опитай 2 в 1.Пюре от картофи и тиква,приготвя се както картофено пюре,но половината маТриал е тиква :)))
ще пробвам непременно:))
цитирайсолено или сладко се прави после?
С тиква стават интересни манджи:))
цитирайС тиква стават интересни манджи:))
Солено:)
цитирайmmagy написа:
Солено:)
Ще опитам:))
От баба ми имам рецепта за тиква с ориз и мляко, но със запръжка с лук и чубрица. Обожавам я, но я ям само аз и затова не я готвя.
да продължиш да споделяш рецепти:)
тиквата е проверена:) по-хубава не сме яли:)
ще кажа и на мама свеки така да я прави:)
Малко в повече и дойде водата, но пък с две чаши захар познай какъв гъст сироп стана - баклава направо:) И бързо стана - за 2 часа и тиквата и тиквеника, че и мусака изпекох:)
Благодаря ти!
цитирайтиквата е проверена:) по-хубава не сме яли:)
ще кажа и на мама свеки така да я прави:)
Малко в повече и дойде водата, но пък с две чаши захар познай какъв гъст сироп стана - баклава направо:) И бързо стана - за 2 часа и тиквата и тиквеника, че и мусака изпекох:)
Благодаря ти!
Аз оставям водата да изври и затова ми се приточва малко , но като се сетя за тиквеника ти, сигурен съм, че всичко ти е било вкусно:)).
цитирай
35.
анонимен -
pe4ena tikva
02.09.2010 23:03
02.09.2010 23:03
pova e syper no vmesto voda se slogi priasno mliako iaica zaxar i tikvata e obelena i se naredi v tava poleese s smesta po gore stava kato krem karamel
цитирайанонимен написа:
pova e syper no vmesto voda se slogi priasno mliako iaica zaxar i tikvata e obelena i se naredi v tava poleese s smesta po gore stava kato krem karamel
Може и ориз да се включи към тази рецепта...:)) Става екстра... поне от моя гледна точка:))
37.
анонимен -
за дупените картофи
04.01.2011 18:20
04.01.2011 18:20
Тъй като чух от моя позната за дупените картофи,преди да ги направя проверих в гугъла за тях и прочетох настоящата рецепта.Моята позната не ми каза за сланина-може би не яде,но пък ми каза преди да наредя картофите,да ги топвам в шарена сол откъм срязаната страна.Аз го направих със сланинка и с шарена сол.Разполагах с големи картофи,с тънка кора-такива по случайност бях купил от билла.
Станаха перфектни и невероятно вкусни! Днес ги пробвах и без сланина-пак станаха много добре,но полях с олио-иначе сланината си пуска достатъчно мазнина.
цитирайСтанаха перфектни и невероятно вкусни! Днес ги пробвах и без сланина-пак станаха много добре,но полях с олио-иначе сланината си пуска достатъчно мазнина.
анонимен написа:
Тъй като чух от моя позната за дупените картофи,преди да ги направя проверих в гугъла за тях и прочетох настоящата рецепта.Моята позната не ми каза за сланина-може би не яде,но пък ми каза преди да наредя картофите,да ги топвам в шарена сол откъм срязаната страна.Аз го направих със сланинка и с шарена сол.Разполагах с големи картофи,с тънка кора-такива по случайност бях купил от билла.
Станаха перфектни и невероятно вкусни! Днес ги пробвах и без сланина-пак станаха много добре,но полях с олио-иначе сланината си пуска достатъчно мазнина.
Станаха перфектни и невероятно вкусни! Днес ги пробвах и без сланина-пак станаха много добре,но полях с олио-иначе сланината си пуска достатъчно мазнина.
Радвам се, че се е получило и ме подсещате, че скоро не съм ги правил:)
Търсене
Блогрол
1. Предложения на alexalex
2. кактуси Дидо
3. калифорнийски
4. започни от днес
5. короната и пръстенът
6. u sexy thing
7. за обучението
8. източни мъдрости
9. бисери
10. utube
11. разни
12. кафе
13. да тръгне клип
14. Законите на Мърфи
15. пътепис
16. клип
17. разВихрено
18. Иван Симеонов
19. снимки с висока резолюция
20. население
21. фото-форум
22. Юлиан Попов
23. ТДУ
24. bezplatno
2. кактуси Дидо
3. калифорнийски
4. започни от днес
5. короната и пръстенът
6. u sexy thing
7. за обучението
8. източни мъдрости
9. бисери
10. utube
11. разни
12. кафе
13. да тръгне клип
14. Законите на Мърфи
15. пътепис
16. клип
17. разВихрено
18. Иван Симеонов
19. снимки с висока резолюция
20. население
21. фото-форум
22. Юлиан Попов
23. ТДУ
24. bezplatno