Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2009 08:06 - "Дупени" картофи и печена тиква
Автор: diso Категория: Хоби   
Прочетен: 6590 Коментари: 38 Гласове:
13



И това не бях правил тук - да споделям рецепти.
Защо пък не - винаги има първи път!
Това е от тазвечершната ми изява в кухнята - една нова и една изпитана рецепта:

1. "Дупени" картофи.

Чух я от жената на един приятел и като ми влезе в главата - няма излизане. Затова, след работа пообиколих магазините и едва намерих сланина - осолена и с подправки. Имаше и парчета с повечко месо. Взех и от тях - грешка - месото трябва да е сведено до минимум, за да стане по-крехка подложката.

И така, какво ни е нужно:
- тава - без нея за къде сме - с размер, според големината на фурната и гладните гърла;
- картофи - не много едри и в количество, достатъчно за тавата;
- сланина - тънките и резени да могат да покрият дъното на тавата; Ако е солена, може да се пообезсоли, ако е прясна - иска си сол.
- подправки - по желание и без лекарско предписание.

Приготвяне:
Сланината се нарежда по дъното на тавата. Картофите, измити и разрязани, се поставят върху нея. Колкото по-плътно се редят - толкова по-много ще има за ядене.
Следва печене във фурната, при температура, като за картофи.








Това е крайният резултат.





А така изглежда на масата.
Аз обичам печени картофи и не се надявайте нещо да е останало - тази тава стигна за трима, но пренощува празна.

Естествено, не минахме без десерт:


2. "Кошмарът на Душко Добродушков"

Парчето, което виждате е от една тиква, която заклах предната вечер - опекохме една тава и задушихме една тенджера - за ядене и за тиквеник. Най-подходяща за рецептата е бялата тиква, но се налагаше да ползвам тази. а от другата отрязах, за да попълвам дупките.

Продукти:
- парче тиква, достатъчно да запълни тавата;
- чаша захар;
- чаша вода.
За тавата вече имате едно на ум.






Приготвяне:
Захарта се поръсва по дъното на тавата, Налива се вода, колкото да не загори в началото. После тиквата сама пуска сок. Парчетата се нареждат в тавата ПЛЪТНО и се пече във фурна около два часа, защото трябва течността да се изпари.
Така ЗАХАРТА СЕ ПОЕМА ХУБАВО ОТ ТИКВАТА..








Крайният резил. Тиквата беше много водниста и затова се пече дълго и остана малко. Ако ползвате узряла и бяла, ще имате по-добър резултат. И този ще свърши до довечера, разбира се.

ДА ВИ Е СЛАДКО!












Тагове:   тиква,


Гласувай:
13
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Оооооооооооо Дисо
08.12.2009 08:51
рано рано сутрин - такива изкушения :)
Аз също обожавам печени картофи - мммммммммм
тиквеника ще го пропусна, ама картофки смятам да опитам да направя по рецептата ти
цитирай
2. анонимен - Ястията ти изглеждат перфектно,
08.12.2009 09:06
сега нямам време, но по празниците ще ги "сготвя" и двете рецепти!Поздрави!:))
цитирай
3. diso - darling,
08.12.2009 09:08
darling написа:
рано рано сутрин - такива изкушения :)
Аз също обожавам печени картофи - мммммммммм
тиквеника ще го пропусна, ама картофки смятам да опитам да направя по рецептата ти

да ти е вкусно!
цитирай
4. diso - vishnichka,
08.12.2009 09:10
vishnichka написа:
сега нямам време, но по празниците ще ги "сготвя" и двете рецепти!Поздрави!:))

те наистина не само ИЗГЛЕЖДАТ вкусно:))
Хубав ден!
цитирай
5. allbi - хех:)
08.12.2009 09:33
надупи всички домакини
със снимки ни доказа
и как ли ще ни се размине
сега сме в засрамена фаза :))
цитирай
6. katan - Вкусен постинг:)))
08.12.2009 10:11
Щастлив си, че си намерил сланина по това време!
Аз от няколко дни търся, но не намирам:(.
Ха, добър апетит!:)
И тиквата да последва примера на картофите!:)
Ще очаквам доклад по въпроса!:)))
Поздрави и хубав, празничен ден!
цитирай
7. анонимен - :)))
08.12.2009 11:33
Вкусни и лесни!:)
Поне така изглеждат! И реалистични при това!:))
Картофите и с масло стават - поне така съм ги хапвала!:)
цитирай
8. lagrima - Много апетитно звучи!благодаря !
08.12.2009 11:47
Много апетитно звучи!благодаря !
цитирай
9. diso - allbi,
08.12.2009 12:54
твойта рима
е незаменима:))
цитирай
10. diso - Катя,
08.12.2009 12:56
не ме питай как съм я намерил! С обикаляне по магазините :))
Хубав ден!
цитирай
11. diso - tit,
08.12.2009 12:57
бързата работа - гордост за майстора:)))
цитирай
12. diso - lagrima,
08.12.2009 12:59
lagrima написа:
Много апетитно звучи!благодаря !

(всичко българско и родно - любя, тача и милея":)))
цитирай
13. elinora - Еха,
08.12.2009 14:34
а у нас ги правим тези неща на обратно, хъм...Сланинките върху картофките и захарта върху тиквата.
цитирай
14. martiniki - и ние у дома сме почитатели
08.12.2009 15:27
на картофените ястия, пека картофи често - с коричката, отгоре с масълце и пиперец, виж сланината ще я оставим за след Коледа...

и тиквата си има почетно място по-скоро в моята писмовна работа, отколкото в кухнята, но отдавна се каня да приготвя

апетитни снимки!
цитирай
15. diso - Ели,
08.12.2009 17:22
в други пози ги ... готвите казваш ...:))
цитирай
16. diso - martiniki,
08.12.2009 17:25
картофи и зрял боб мога да ям всеки ден.
цитирай
17. elinora - Хехехе,
08.12.2009 17:57
в други, но не аз...Ужасна готвачка съм.
цитирай
18. diso - Ели,
08.12.2009 17:59
щом не ти идва от вътре, не се мъчи :))
цитирай
19. miralyub - мъжете са по-добри готвачи от же...
08.12.2009 20:25
мъжете са по-добри готвачи от жените:)))
и моят съпруг прави чудеса в кухнята, когато реши,де.
хубаво ви, на всички!
цитирай
20. diso - Мира,
08.12.2009 20:30
да ти е сладко:))
цитирай
21. andi2 - Като спомена Душко Добродушков се ...
08.12.2009 22:27
Като спомена Душко Добродушков се сетих за разказа .
Да го пита човек , яде му се тиква , ами да си яде .
Ама той скрупули , не знам си какво , не знам си що .
цитирай
22. diso - andi2,
08.12.2009 22:39
доброволно си признавам, че обичам печени тикви:))
цитирай
23. inel379 - Мерси!:)))
09.12.2009 02:30
Не можеш да уплашиш с какъвто и да е резултат един страхотен фен на тиквата във всичките й ядивни варианти!:)))
Вкусно!!!:)))
Поздрав!:)))
цитирай
24. diso - inel379,
09.12.2009 07:09
само споделих малко личен опит. Наистина, при този начин на печене се получава страхотен рзултат:))
цитирай
25. lotos16 - Браво!
09.12.2009 09:48
Такова перфектно описание на рецепта (картофите) не бях чела досега. Обра всички точки с обяснението колко голяма трябва да е тавичката. При мен мярката е една - най-голямата, която може да влезе във фурната. :)))))))))))
цитирай
26. diso - lotos16,
09.12.2009 13:04
резултатът зависи и от съотношението между размера на съда и количеството на продуктите.
Харесва ми надписът на едни фиксове "тавичка 20/30" - човек да знае за какъв съд са количествата по рецептата.
цитирай
27. miaa - Здравей Diso! Ти си съкровище и н...
09.12.2009 15:28
Здравей Diso! Ти си съкровище и най-вече за съпругата ти...Щастливка е тя с теб:)))))
Рецептите ти са фантастични...тази с картофите ще я направя скоро, а към парчетата тиква, ако имаш възможност 30 мин.преди да ги извадиш от фурната сложи им по една чаена лъжичка мед за здраве....Тиквата добива невероятен аромат.
А за глезотийка може И счукани орехи най - отгоре.
Да ти е сладко!
цитирай
28. mmagy - Супер!!! Следващият път опитай 2 ...
09.12.2009 17:00
Супер!!!
Следващият път опитай 2 в 1.Пюре от картофи и тиква,приготвя се както картофено пюре,но половината маТриал е тиква :)))
цитирай
29. diso - miaa,
09.12.2009 17:18
ще пробвам непременно:))
цитирай
30. diso - mmagy,
09.12.2009 17:20
солено или сладко се прави после?
С тиква стават интересни манджи:))
цитирай
31. mmagy - Солено:)
11.12.2009 23:12
Солено:)
цитирай
32. diso - Солено:) Ще опитам:)) От баба ...
11.12.2009 23:18
mmagy написа:
Солено:)

Ще опитам:))
От баба ми имам рецепта за тиква с ориз и мляко, но със запръжка с лук и чубрица. Обожавам я, но я ям само аз и затова не я готвя.
цитирай
33. teachme - Аз смятам...
13.12.2009 20:31
да продължиш да споделяш рецепти:)
тиквата е проверена:) по-хубава не сме яли:)
ще кажа и на мама свеки така да я прави:)
Малко в повече и дойде водата, но пък с две чаши захар познай какъв гъст сироп стана - баклава направо:) И бързо стана - за 2 часа и тиквата и тиквеника, че и мусака изпекох:)
Благодаря ти!
цитирай
34. diso - Радвам се, че се е получила
13.12.2009 20:37
Аз оставям водата да изври и затова ми се приточва малко , но като се сетя за тиквеника ти, сигурен съм, че всичко ти е било вкусно:)).
цитирай
35. анонимен - pe4ena tikva
02.09.2010 23:03
pova e syper no vmesto voda se slogi priasno mliako iaica zaxar i tikvata e obelena i se naredi v tava poleese s smesta po gore stava kato krem karamel
цитирай
36. diso - pova e syper no vmesto voda se slogi ...
02.09.2010 23:20
анонимен написа:
pova e syper no vmesto voda se slogi priasno mliako iaica zaxar i tikvata e obelena i se naredi v tava poleese s smesta po gore stava kato krem karamel

Може и ориз да се включи към тази рецепта...:)) Става екстра... поне от моя гледна точка:))
цитирай
37. анонимен - за дупените картофи
04.01.2011 18:20
Тъй като чух от моя позната за дупените картофи,преди да ги направя проверих в гугъла за тях и прочетох настоящата рецепта.Моята позната не ми каза за сланина-може би не яде,но пък ми каза преди да наредя картофите,да ги топвам в шарена сол откъм срязаната страна.Аз го направих със сланинка и с шарена сол.Разполагах с големи картофи,с тънка кора-такива по случайност бях купил от билла.
Станаха перфектни и невероятно вкусни! Днес ги пробвах и без сланина-пак станаха много добре,но полях с олио-иначе сланината си пуска достатъчно мазнина.
цитирай
38. diso - Чичко Гугъл е голяма работа:)
05.01.2011 12:16
анонимен написа:
Тъй като чух от моя позната за дупените картофи,преди да ги направя проверих в гугъла за тях и прочетох настоящата рецепта.Моята позната не ми каза за сланина-може би не яде,но пък ми каза преди да наредя картофите,да ги топвам в шарена сол откъм срязаната страна.Аз го направих със сланинка и с шарена сол.Разполагах с големи картофи,с тънка кора-такива по случайност бях купил от билла.
Станаха перфектни и невероятно вкусни! Днес ги пробвах и без сланина-пак станаха много добре,но полях с олио-иначе сланината си пуска достатъчно мазнина.

Радвам се, че се е получило и ме подсещате, че скоро не съм ги правил:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diso
Категория: Новини
Прочетен: 1078284
Постинги: 247
Коментари: 6665
Гласове: 17987
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юли, 2014  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031